Bitumen Dakbedekking Prijs per m2 – Kostenoverzicht

Bitumen dakbedekking is een populaire keuze voor platte daken in Nederland vanwege de sterke waterdichtingseigenschappen en duurzaamheid. Als u overweegt om bitumen dakbedekking op uw dak te laten plaatsen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de kosten ervan.

De gemiddelde kosten voor bitumen dakbedekking liggen tussen de €50 en €90 per m². Deze kosten variëren afhankelijk van het type en de dikte van het bitumen. Het aanbrengen van een nieuwe laag bitumen over de bestaande dakbedekking kan goedkoper zijn, met een prijs van ongeveer €50 per m². Als u echter de oude dakbedekking wilt laten verwijderen en nieuwe bitumen dakbedekking wilt laten plaatsen, zijn de kosten gemiddeld €90 per m².

Het is belangrijk om bij het ontvangen van offertes voor bitumen dakbedekking rekening te houden met de prijs per vierkante meter bitumen, zodat u een duidelijk beeld heeft van de totale kosten van uw project. Door de prijzen van verschillende dakdekkers te vergelijken, kunt u de beste deal krijgen en uw budget onder controle houden.

Belangrijkste Takeaways:

 • De gemiddelde kosten voor bitumen dakbedekking liggen tussen de €50 en €90 per m².
 • Het aanbrengen van een nieuwe laag bitumen over de bestaande dakbedekking kan goedkoper zijn dan het volledig vervangen ervan.
 • Vergelijk de prijzen van verschillende dakdekkers om de beste deal te krijgen.
 • Houd rekening met de prijs per vierkante meter bitumen bij het vergelijken van offertes.
 • Bitumen dakbedekking is een duurzame keuze met sterke waterdichtingseigenschappen voor platte daken.

Soorten bitumen dakbedekking en hun prijs per m2

Er zijn twee veelvoorkomende soorten bitumen dakbedekking: APP (Atactisch Polypropyleen) en SBS (Styreen Butadieen Styreen). APP bitumen is een combinatie van bitumen en plastische kunststof, terwijl SBS bitumen samengesteld is uit elastomeer. Beide soorten hebben uitstekende weerstand tegen temperatuurverschillen en gaan gemiddeld 30 jaar mee.

De kosten voor APP bitumen dakbedekking liggen tussen de €48 en €53 per m², terwijl de kosten voor SBS bitumen dakbedekking liggen tussen de €50 en €55 per m².

Voor specifieke prijzen kun je het beste een offerte aanvragen bij een professionele dakdekker, omdat de kosten kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de locatie, de omvang van het dak en de materiaalkwaliteit.

Voor- en nadelen van bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking biedt verschillende voordelen voor platte daken in Nederland. Laten we eerst kijken naar de voordelen:

 • Relatief lage kosten: Bitumen dakbedekking is een budgetvriendelijke optie in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen.
 • Sterke waterdichtingseigenschappen: Bitumen heeft uitstekende waterbestendigheid, waardoor het een betrouwbare bescherming biedt tegen lekkages en waterinfiltratie.
 • Eenvoudige reparatie: Indien er zich schade voordoet, zoals scheuren of blazen, kan bitumen eenvoudig worden gerepareerd zonder de hele dakbedekking te vervangen. Dit bespaart tijd en geld.

Aan de andere kant zijn er ook enkele nadelen verbonden aan bitumen dakbedekking:

 • Kwetsbaarheid voor wortelgroei en onkruid: Bitumen kan vatbaar zijn voor wortelgroei en onkruid, vooral als er geen adequate maatregelen worden genomen om dit te voorkomen. Dit kan leiden tot beschadiging van de dakbedekking.
 • Brandbaarheid van het materiaal: Bitumen is brandbaar, wat een potentieel risico kan vormen in geval van brand. Het is belangrijk om de juiste brandveiligheidsmaatregelen te nemen en brandwerende coatings toe te passen om de kans op brand te verminderen.

Over het algemeen biedt bitumen dakbedekking veel voordelen, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de mogelijke nadelen. Door de juiste preventieve maatregelen te nemen en regelmatig onderhoud uit te voeren, kan de levensduur van bitumen dakbedekking worden verlengd en kunnen eventuele nadelen worden beperkt.

Voordelen van bitumen dakbedekking Nadelen van bitumen dakbedekking
Relatief lage kosten Kwetsbaarheid voor wortelgroei en onkruid
Sterke waterdichtingseigenschappen Brandbaarheid van het materiaal
Eenvoudige reparatie

Let op: de bovenstaande tabel geeft een overzicht van de voordelen en nadelen van bitumen dakbedekking. Het is belangrijk om rekening te houden met individuele situaties en andere specifieke factoren bij het nemen van een beslissing over welk type dakbedekking het meest geschikt is.

Hoe wordt bitumen op je dak geplaatst?

Bitumen dakbedekking kan op verschillende manieren op een dak worden geplaatst, afhankelijk van het type dak en de dakdekker. Er zijn vier veelgebruikte methoden voor installatie:

 1. Losleggen: Bij deze methode wordt de bitumen dakbedekking los op het dak gelegd. Het wordt vastgehouden door ballast, zoals grind of tegels. Deze vorm van installatie vereist geen gebruik van lijm of andere bevestigingsmaterialen.
 2. Volledig kleven: Bij volledige verlijming wordt het bitumen stevig op het dakoppervlak bevestigd met behulp van speciale roofinglijm. Dit zorgt voor een naadloze en duurzame hechting.
 3. Mechanische bevestiging: Dakdekkers kunnen ervoor kiezen om de bitumen dakbedekking mechanisch te bevestigen met behulp van schroeven en pluggen. Deze methode wordt vaak toegepast op daken met metalen onderconstructies.
 4. Partieel kleven: Partiële verlijming wordt gebruikt in situaties waarin alleen bepaalde delen van het dak bedekt moeten worden met bitumen. De gelijmde gedeelten zorgen voor extra stevigheid en de niet-gelijmde gedeelten laten voldoende beweging toe.

Tijdens de installatie wordt het bitumen gesmolten en aangebracht op het dakoppervlak. Dit zorgt voor een waterdichte en beschermende laag die bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

“Bitumen dakbedekking is een veelzijdig materiaal dat op verschillende manieren kan worden geplaatst. Het is belangrijk om de juiste methode te kiezen op basis van het type dak en de specifieke vereisten van het project.”

Een overzicht van de verschillende installatiemethoden:

Methode Omschrijving
Losleggen Bitumen dakbedekking wordt los op het dak gelegd en vastgehouden door ballast.
Volledig kleven Bitumen dakbedekking wordt volledig verlijmd met speciale roofinglijm.
Mechanische bevestiging Bitumen dakbedekking wordt mechanisch bevestigd met schroeven en pluggen.
Partieel kleven Alleen bepaalde delen van het dak worden verlijmd met bitumen.

De keuze voor de juiste installatiemethode hangt af van verschillende factoren, zoals het type dak, de gewenste duurzaamheid en de specifieke eisen van het project.

Gemiddelde levensduur van bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking staat bekend om zijn duurzaamheid en waterbestendigheid. Maar hoe lang gaat een bitumen dak eigenlijk mee? Over het algemeen heeft bitumen dakbedekking een gemiddelde levensduur van ongeveer 30 jaar. Natuurlijk kunnen verschillende factoren invloed hebben op de levensduur.

Een belangrijke factor is het regelmatig onderhouden van het dak. Door periodiek inspecties uit te voeren en eventuele schade of slijtage vroegtijdig aan te pakken, kan de levensduur van bitumen dakbedekking worden verlengd. Een andere factor is het klimaat. Extreem weer, zoals langdurige blootstelling aan zonlicht, zware regenval of strenge vorst, kan de dakbedekking sneller doen slijten en de levensduur verkorten.

De kwaliteit van het materiaal speelt ook een rol. Hoogwaardige bitumen dakbedekking van gerenommeerde merken gaat over het algemeen langer mee dan goedkope alternatieven. Het is daarom belangrijk om te investeren in kwaliteitsproducten en professionele installatie.

Om de levensduur van bitumen dakbedekking te verlengen, is het raadzaam om regelmatig onderhoud uit te voeren, eventuele schade snel te repareren en ervoor te zorgen dat het dak goed wordt afwaterd.

Voorbeeldtable

Factoren die van invloed zijn op de levensduur van bitumen dakbedekking Levensduur impact
Onderhoudsfrequentie en kwaliteit Positieve impact
Klimatologische omstandigheden Varieert, kan zowel positieve als negatieve impact hebben
Kwaliteit van het materiaal Positieve impact
Dakafwatering Positieve impact

Een goede investering in bitumen dakbedekking kan resulteren in langdurige bescherming van uw dak. Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren en eventuele problemen tijdig op te lossen om de levensduur te verlengen. Consulteer altijd een professionele dakdekker voor het inspecteren en onderhouden van uw bitumen dakbedekking.

levensduur bitumen dakbedekking

Kostenopbouw van bitumen dakbedekking

De kosten van bitumen dakbedekking zijn opgebouwd uit zowel materiaalkosten als arbeidskosten. Het is belangrijk om inzicht te hebben in deze kosten om een realistisch budget te kunnen opstellen voor jouw dakproject.

Materiaalkosten

Ongeveer de helft van de kosten van bitumen dakbedekking bestaat uit materiaalkosten, inclusief de kosten voor het bitumen zelf en de benodigde accessoires. Het is essentieel om hoogwaardig bitumen van goede kwaliteit te kiezen, wat iets duurder kan zijn, maar de duurzaamheid en levensduur van de dakbedekking bevordert. Daarnaast kunnen er ook kosten zijn voor het eventueel verwijderen en afvoeren van de oude dakbedekking.

Arbeidskosten

De overige helft van de kosten zijn arbeidskosten. Dit omvat de kosten voor het inhuren van professionele dakdekkers en eventuele voorrijkosten. De arbeidskosten kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van het project, de omvang van het dakoppervlak en de locatie.

Om de arbeidskosten te verlagen, is het raadzaam om offertes van verschillende dakdekkers te vergelijken. Door verschillende prijsopgaven te ontvangen, kun je een weloverwogen beslissing nemen op basis van prijs en kwaliteit.

Materiaalkosten Arbeidskosten Totaalkosten

Houd er rekening mee dat de kosten kunnen variëren naar gelang het type dakbedekking, de grootte van het dakoppervlak en de specifieke eisen van je project. Het is altijd verstandig om een professionele dakdekker te raadplegen voor een nauwkeurige kosteninschatting.

Hoe te besparen op bitumen dakbedekking kosten

Als u kosten wilt besparen op bitumen dakbedekking, zijn er een paar strategieën die u kunt volgen.

Het vergelijken van offertes

Een van de beste manieren om geld te besparen is door offertes van verschillende dakdekkers te vergelijken. Door verschillende opties te onderzoeken, kunt u de prijsverschillen ontdekken en de beste deal voor uw bitumen dakbedekking vinden.

Het overdekken van bestaande dakbedekking

In sommige gevallen kan het overdekken van een nieuwe laag bitumen over uw bestaande dakbedekking een kosteneffectieve oplossing zijn. Dit kan goedkoper zijn dan het volledig vervangen van de dakbedekking, omdat het minder arbeidsintensief is. Het is echter belangrijk om met een professionele dakdekker te overleggen om te bepalen of dit een geschikte optie is voor uw specifieke situatie.

Regelmatig onderhoud uitvoeren

Door regelmatig onderhoud uit te voeren aan uw bitumen dakbedekking, kunt u de levensduur verlengen en de kans op dure reparaties of vervanging verminderen. Het uitvoeren van eenvoudige taken zoals het reinigen van de daken en het verwijderen van vuil en bladeren kan problemen voorkomen en de algemene conditie van uw dak verbeteren.

Professionele hulp inschakelen

Het inschakelen van professionele hulp kan u helpen om kosten te besparen op bitumen dakbedekking. Een ervaren dakdekker kan u adviseren over de beste materialen en technieken om uw dak te onderhouden en reparaties uit te voeren. Door tijdig professionele hulp in te schakelen, kunt u problemen vroegtijdig opsporen en voorkomen dat kleine problemen uitgroeien tot grote en dure reparaties.

Een voorbeeld van hoe u kosten kunt besparen

Door offertes te vergelijken en regelmatig onderhoud uit te voeren, kon John zijn bitumen dakbedekking kosten met 15% verlagen. Hij bespaarde meer dan €500 op de totale klus.

Met deze tips kunt u kosten besparen op uw bitumen dakbedekking en uw budget beter beheren. Neem de tijd om verschillende opties te onderzoeken en werk samen met een professionele dakdekker om de beste oplossing voor uw specifieke situatie te vinden.

besparen op bitumen dakbedekking kosten

Strategieën voor kostenbesparing Voordelen
Het vergelijken van offertes – Vindt de beste prijs
Het overdekken van bestaande dakbedekking – Minder arbeidsintensief
Regelmatig onderhoud uitvoeren – Verlengt de levensduur van het dak
– Voorkomt dure reparaties
Professionele hulp inschakelen – Advies op maat
– Problemen vroegtijdig opsporen

Wanneer bitumen dakbedekking vervangen?

Om ervoor te zorgen dat je bitumen dakbedekking in goede staat blijft, is regelmatige inspectie en onderhoud essentieel. Over het algemeen wordt aanbevolen om je bitumen dakbedekking elke 10 tot 15 jaar te laten nakijken op schade, slijtage of lekkages.

Het tijdig opsporen en oplossen van problemen kan onnodige kosten en verdere schade aan je dak voorkomen. Een lekkend dak kan betekenen dat de dakbedekking al van binnenuit is aangetast.

Om een grondige inspectie uit te voeren en de beste oplossing voor vervanging van je bitumen dakbedekking te krijgen, is het raadzaam om een professionele dakdekker in te schakelen. Zij hebben de juiste kennis, ervaring en materialen om je dak volledig te inspecteren en advies te geven over de noodzaak van vervanging.

Wanneer je een professionele dakdekker inschakelt voor de inspectie van je bitumen dakbedekking, zullen zij de staat van het dak grondig beoordelen en eventuele schade of zwakke plekken identificeren. Op basis van hun bevindingen kunnen zij je adviseren over de noodzaak en timing van het vervangen van de dakbedekking.

Veelvoorkomende tekenen dat bitumen dakbedekking moet worden vervangen:

 • Zichtbare scheuren, blaren of andere tekenen van beschadiging op het dakoppervlak.
 • Lekkages of vochtplekken in het plafond.
 • Afname van de waterdichtingseigenschappen, bijvoorbeeld als de dakbedekking water absorbeert in plaats van af te voeren.
 • Verkleuring of veroudering van de dakbedekking.
 • Loslaten van de dakbedekking rond randen, naden of dakdoorvoeren.

Als een of meerdere van deze tekenen aanwezig zijn, is het waarschijnlijk tijd om je bitumen dakbedekking te laten vervangen. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en actie te ondernemen voordat ernstigere schade aan je dak ontstaat.

Kostenbesparingen door tijdige inspectie en vervanging:

Door regelmatige inspecties en tijdige vervanging van je bitumen dakbedekking kun je uiteindelijk kosten besparen. Vroegtijdige detectie van problemen kan voorkomen dat schade zich verder verspreidt en leidt tot grotere reparatiekosten. Bovendien kan het voorkomen van lekkages en andere dakproblemen je behoeden voor onvoorziene kosten, zoals waterschade aan je interieur.

Een professionele dakdekker kan je helpen bij het plannen van de vervanging van je bitumen dakbedekking en je adviseren over materialen en onderhoud om de levensduur van je nieuwe dakbedekking te maximaliseren.

Tekenen dat bitumen dakbedekking vervangen moet worden Actie
Zichtbare scheuren, blaren of andere beschadigingen Inspecteer het dak grondig en overweeg vervanging
Lekkages of vochtplekken in het plafond Laat je dak inspecteren en repareren door een professional
Afname waterdichtingseigenschappen Overweeg vervanging om verdere schade te voorkomen
Verkleuring of veroudering van de dakbedekking Overweeg vervanging voor esthetische en functionele doeleinden
Loslaten van de dakbedekking rond randen, naden of dakdoorvoeren Laat dit tijdig repareren en overweeg vervanging indien nodig

Conclusie

Bitumen dakbedekking is een populaire en kosteneffectieve keuze voor platte daken in Nederland. De gemiddelde kosten liggen tussen de €50 en €90 per m², afhankelijk van het type bitumen en de dikte van de dakbedekking. Het vergelijken van offertes is een verstandige manier om kosten te besparen bij de aanschaf van bitumen dakbedekking.

Om de levensduur van de dakbedekking te verlengen, is regelmatig onderhoud essentieel. Het controleren op eventuele schade of lekkages en het tijdig repareren ervan kan onnodige kosten voorkomen. Raadpleeg een professionele dakdekker voor een inspectie en advies over het vervangen van de bitumen dakbedekking wanneer nodig.

Met de juiste zorg en onderhoud kan bitumen dakbedekking een duurzame oplossing bieden voor platte daken. Door de kosten te vergelijken en regelmatig onderhoud uit te voeren, kunt u niet alleen besparen op de kosten, maar ook de levensduur van de dakbedekking verlengen. Neem contact op met een betrouwbare dakdekker om advies te krijgen over het beste type bitumen en de juiste dikte voor uw specifieke situatie.

FAQ

Wat zijn de gemiddelde kosten voor bitumen dakbedekking per m²?

De gemiddelde kosten voor bitumen dakbedekking liggen tussen de €50 en €90 per m², afhankelijk van het type en de dikte van het bitumen.

Welke soorten bitumen dakbedekking zijn er en wat zijn de kosten per m²?

Er zijn twee veelvoorkomende soorten bitumen dakbedekking: APP (Atactisch Polypropyleen) en SBS (Styreen Butadieen Styreen). De kosten voor APP bitumen dakbedekking liggen tussen de €48 en €53 per m², terwijl de kosten voor SBS bitumen dakbedekking liggen tussen de €50 en €55 per m².

Wat zijn de voordelen en nadelen van bitumen dakbedekking?

Voordelen van bitumen dakbedekking zijn onder andere de relatief lage kosten, sterke waterdichtingseigenschappen en eenvoudige reparatie. Nadelen zijn onder andere de kwetsbaarheid voor wortelgroei en onkruid, en de brandbaarheid van het materiaal.

Hoe wordt bitumen op een dak geplaatst?

Bitumen kan op verschillende manieren op een dak worden geplaatst, afhankelijk van het type dak en de dakdekker. Het kan losgelegd, volledig gekleefd, mechanisch bevestigd of partieel gekleefd worden. Tijdens de installatie wordt het bitumen gesmolten en aangebracht op het dakoppervlak.

Wat is de gemiddelde levensduur van bitumen dakbedekking?

De gemiddelde levensduur van bitumen dakbedekking is ongeveer 30 jaar. Dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals onderhoud, klimaat en kwaliteit van het materiaal.

Hoe zijn de kosten van bitumen dakbedekking opgebouwd?

De kosten van bitumen dakbedekking bestaan uit zowel materiaalkosten als arbeidskosten. Ongeveer de helft van de kosten gaat naar het materiaal, inclusief de afvoerkosten. De overige helft zijn arbeidskosten, inclusief voorrijkosten.

Hoe kan ik besparen op de kosten van bitumen dakbedekking?

Om kosten te besparen op bitumen dakbedekking, is het aan te raden om offertes van verschillende dakdekkers te vergelijken. Daarnaast kan het overschrijven van een nieuwe laag bitumen over de bestaande dakbedekking goedkoper zijn dan het volledig vervangen ervan.

Wanneer moet bitumen dakbedekking worden vervangen?

Bitumen dakbedekking moet ongeveer om de 10 tot 15 jaar worden nagekeken op schade en lekkages. Het is belangrijk om problemen vroegtijdig op te lossen om onnodige kosten te voorkomen.

Wat is de conclusie over de prijs per m² voor bitumen dakbedekking?

Bitumen dakbedekking is een populaire en kosteneffectieve keuze voor platte daken in Nederland. De gemiddelde kosten liggen tussen de €50 en €90 per m², afhankelijk van het type bitumen en de dikte van de dakbedekking.