Professioneel Dak Isoleren voor Energiebesparing

Met dakisolatie bespaar je veel energie en dus geld. Gemiddeld kan een gemiddelde hoekwoning jaarlijks zo’n 420 kuub gas besparen door goede dakisolatie. Dit komt neer op ongeveer 600 euro per jaar bij een gasprijs van 1,45 euro per kuub gas. Naast energiebesparing zorgt dakisolatie ook voor een comfortabeler huis en draagt het bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Dakisolatie is een slimme investering om energie te besparen en het comfort in huis te verhogen. Wil je weten hoe je jouw dak het beste kunt isoleren en welke besparingen je kunt verwachten? Lees verder voor meer informatie en advies over dakisolatie.

Belangrijkste Punten:

 • Dakisolatie kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren en leiden tot lagere energierekeningen.
 • Een goed geïsoleerd dak zorgt voor meer huiscomfort door warmteverlies te verminderen.
 • Dakisolatie draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, wat goed is voor het klimaat.
 • De kosten van dakisolatie variëren, afhankelijk van de grootte van het dak en het isolatiemateriaal.
 • Subsidies en leningen zijn beschikbaar om de kosten van dakisolatie te helpen dekken.

Voordelen van dakisolatie

Dakisolatie heeft verschillende voordelen die bijdragen aan een beter huiscomfort, energiebesparing en een positief effect op het klimaat. Lees verder om meer te ontdekken over de voordelen van dakisolatie.

Beter huiscomfort

Een goed geïsoleerd dak zorgt ervoor dat de kou van buiten niet door het dak kan dringen, waardoor het binnen lekker warm blijft. Dit zorgt voor een comfortabelere leefomgeving, vooral tijdens koude winters. Geen tocht, geen koude plekken in huis – alleen aangename warmte en comfort.

Energiebesparing

Dakisolatie helpt bij het verminderen van warmteverlies in huis, waardoor je energie kunt besparen. Met een goed geïsoleerd dak hoef je minder te stoken om je huis warm te houden. Dit resulteert in een lagere energierekening, wat gunstig is voor je portemonnee.

Positief effect op het klimaat

Dakisolatie draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Door je huis beter te isoleren, hoef je minder te verwarmen, wat resulteert in een lagere vraag naar fossiele brandstoffen. Dit heeft een positieve impact op het klimaat en draagt bij aan een duurzamere toekomst.

Met alle voordelen die dakisolatie met zich meebrengt, is het een slimme investering voor elke woning. Het zorgt voor een aangenamer huis, bespaart op de energiekosten en draagt bij aan een duurzaam klimaat. Ga voor dakisolatie en geniet van deze voordelen!

Kosten van dakisolatie

De kosten van dakisolatie kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van het dak en het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Gemiddeld kost het isoleren van een schuin dak van een hoekwoning ongeveer €5.700. Gelukkig is er vaak een subsidie beschikbaar voor dakisolatie, waardoor de kosten lager kunnen uitvallen. Momenteel is er een subsidie van €1.700 beschikbaar voor het isoleren van daken. Door deze subsidie kan de totale investering in dakisolatie beperkt worden.

Naast de kosten van isolatiemateriaal en arbeid, kunnen er ook bespaard worden op de kosten door zelf je dak te isoleren. Als je handig bent en bereid bent om zelf de handen uit de mouwen te steken, kun je aanzienlijk besparen op de arbeidskosten. Je hoeft dan alleen de kosten van het isolatiemateriaal te betalen. Dit kan als optie interessant zijn voor degenen die handig zijn en geld willen besparen.

Subsidie dakisolatie

Een van de manieren om de kosten van dakisolatie te verlagen, is door gebruik te maken van de subsidies die beschikbaar zijn. Momenteel is er een landelijke subsidie beschikbaar voor dakisolatie. Deze subsidie bedraagt €20 per vierkante meter geïsoleerd dakoppervlak. Daarnaast wordt deze subsidie verdubbeld als je ook andere energiebesparende maatregelen neemt, zoals het isoleren van muren of vloeren.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet het isolatiemateriaal een minimale isolatiewaarde hebben en moet het werk worden uitgevoerd door een erkend isolatiebedrijf. Meer informatie over de subsidie en de voorwaarden kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.

Isolatiematerialen dak

Er zijn verschillende isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden bij dakisolatie. Hieronder staan enkele veelgebruikte materialen:

Isolatiemateriaal Voordelen Nadelen
Glaswol – Goede isolatiewaarde
– Makkelijk te verwerken
– Betaalbaar
– Kan jeuk en huidirritatie veroorzaken
– Moet goed afgeschermd zijn voor vocht
PUR schuim – Uitstekende isolatiewaarde
– Naadloze isolatie
– Goede hechting op diverse ondergronden
– Kan schadelijke gassen vrijgeven bij brand
– Relatief duur
XPS-platen – Hoge drukvastheid
– Goede vochtbestendigheid
– Lange levensduur
– Relatief duurder in vergelijking met andere materialen

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal hangt af van verschillende factoren, zoals de gewenste isolatiewaarde, de beschikbare ruimte en het budget. Het is altijd verstandig om je te laten adviseren door een specialist om de beste keuze te maken voor jouw dakisolatie.

Voor meer informatie over dakisolatie kosten, subsidies en isolatiematerialen, kun je contact opnemen met een erkend isolatiebedrijf of een energieadviesbureau. Zij kunnen je voorzien van passend advies op maat en een vrijblijvende offerte opstellen.

Besparing door dakisolatie

De exacte besparing die je kunt behalen door dakisolatie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je huidige energieverbruik en de gasprijs die je betaalt. Gemiddeld kan dakisolatie jaarlijks een besparing opleveren van ongeveer 420 – 700 m3 gas, afhankelijk van het type woning. Bij een gasprijs van 1,45 euro per m3 komt dit neer op een besparing van 550 – 1.000 euro per jaar.

Door je dak goed te isoleren, verlies je minder warmte en hoef je minder te stoken om je huis op temperatuur te houden. Dit leidt tot een lager gasverbruik en dus tot besparing op je energierekening. Met name oudere woningen, waarvan het dak nog niet is geïsoleerd, kunnen aanzienlijk profiteren van dakisolatie.

Woningtype Jaarlijkse besparing (m3 gas) Jaarlijkse besparing (euro)
Rijtjeshuis 420 – 470 550 – 680
Hoekwoning 470 – 540 680 – 790
Vrijstaande woning 600 – 700 870 – 1.000

Bovenstaande tabel geeft een indicatie van de mogelijke besparingen bij dakisolatie, afhankelijk van het type woning. Het is belangrijk om te benadrukken dat dit gemiddelden zijn en dat de daadwerkelijke besparing per situatie kan verschillen.

besparing dakisolatie

“Dakisolatie is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Door minder gas te verbruiken, draag je bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Bovendien zorgt dakisolatie voor een comfortabeler huis, waar het zowel in de winter als in de zomer aangenaam is.”

Dakisolatie voor plat dak of zoldervloer

Naast schuine daken kan ook een plat dak of zoldervloer geïsoleerd worden. Als je een zolder hebt die je niet verwarmt en kunt afsluiten, is het isoleren van de zoldervloer een goede optie. Dit kan kosten besparen en dezelfde voordelen bieden als dakisolatie. Voor een plat dak zijn er verschillende mogelijkheden, zoals het isoleren van bovenaf of van onderaf.

Wanneer je een zolder hebt die niet als leefruimte gebruikt wordt en je deze kunt afsluiten, is het isoleren van de zoldervloer een efficiënte manier om energie te besparen. Door de zoldervloer goed te isoleren, voorkom je dat warmte naar boven ontsnapt. Dit zorgt ervoor dat de warmte in de onderliggende leefruimtes blijft en je minder energie nodig hebt om deze te verwarmen. Bovendien zorgt een geïsoleerde zoldervloer voor een betere geluidsisolatie tussen de boven- en onderliggende verdiepingen.

Voor een plat dak zijn er verschillende mogelijkheden om deze te isoleren. Zo kan het dak van bovenaf geïsoleerd worden door isolatiemateriaal op het dak te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld met isolatieplaten of een groendaksysteem. Een andere optie is om het platte dak van onderaf te isoleren, bijvoorbeeld door het plafond van de onderliggende verdieping te isoleren. Het juiste isolatiemateriaal en de juiste isolatiemethode zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type dak, de gewenste isolatiewaarde en het beschikbare budget.

Om een weloverwogen keuze te maken voor het isoleren van een plat dak of zoldervloer is het verstandig om advies in te winnen bij een specialist. Zij kunnen je informeren over de verschillende mogelijkheden en de benodigde isolatiewaarde voor jouw specifieke situatie. Op basis van de informatie kunnen zij je helpen bij het maken van de beste keuze voor het isoleren van jouw plat dak of zoldervloer.

Slimme besteding van je geld bij dakisolatie

Dakisolatie is een eenmalige investering waar je jaarlijks van profiteert. Niet alleen bespaar je op energiekosten, maar het heeft ook een positief effect op de waarde van je woning. Of je nu zelf het isolatiewerk uitvoert of het laat doen door een professioneel bedrijf, dakisolatie is een verstandige keuze voor een goede investering.

Door te investeren in dakisolatie zorg je ervoor dat de warmte in huis beter behouden blijft. Dit resulteert in lagere stookkosten en dus financiële besparingen op de lange termijn. Bovendien draag je bij aan een beter milieu door de verminderde CO2-uitstoot.

Een geïsoleerd dak verhoogt ook de waarde van je woning. Potentiële kopers zijn vaak bereid meer te betalen voor een woning met goede isolatie, omdat zij ook profiteren van de energiebesparing en het verbeterde wooncomfort.

Bereken de winst na 25 jaar

Wil je een beter beeld krijgen van de voordelen op de lange termijn? Dan kun je de winst na 25 jaar berekenen. Neem hiervoor de jaarlijkse energiebesparing door dakisolatie en vermenigvuldig dit met het aantal jaren. Het resultaat geeft een indicatie van de financiële voordelen die je kunt behalen door te investeren in dakisolatie.

“Dakisolatie is niet alleen een investering in energiebesparing, maar het verhoogt ook de waarde van je woning.”

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken dat dakisolatie een duurzame investering is. Je profiteert niet alleen zelf van de voordelen, maar draagt ook bij aan een beter klimaat en een duurzamere toekomst.

Samenvattend:

– Dakisolatie is een eenmalige investering die jaarlijks besparingen oplevert.

– Dakisolatie verhoogt de waarde van je woning.

– Het berekenen van de winst na 25 jaar geeft inzicht in de financiële voordelen.

– Dakisolatie is een duurzame investering met positieve impact op het milieu.

Kosten dakisolatie Subsidie Rendement na 25 jaar
Gemiddeld 5.700 euro Gemiddeld 1.700 euro Stijging in waarde van de woning + geld bespaard door energiebesparing

Investeer slim in dakisolatie voor energiebesparing en een waardevollere woning. Het is een rendabele keuze op zowel financieel als milieugebied. Bereken de winst na 25 jaar om inzicht te krijgen in de voordelen over de lange termijn.

Subsidies en leningen voor dakisolatie

Als je van plan bent om je dak te isoleren, dan is het goed om te weten dat er verschillende subsidies en leningen beschikbaar zijn die je kunnen helpen bij de financiering van deze energiebesparende maatregel. Het aanbrengen van dakisolatie kan namelijk een aanzienlijke investering zijn, maar de besparingen op je energierekening en de verhoogde waarde van je woning maken het de moeite waard.

Subsidie dakisolatie

Een van de beschikbare subsidies is de landelijke subsidie voor dakisolatie. Deze subsidie geeft een vast bedrag per vierkante meter isolatie. Bovendien wordt de subsidie verdubbeld wanneer je meerdere isolatiemaatregelen neemt. Dit maakt het financieel aantrekkelijk om naast dakisolatie ook andere delen van je woning te isoleren, zoals de gevel of vloer.

Lening dakisolatie

Naast subsidies kun je ook gebruik maken van een lening specifiek voor energiebesparende maatregelen, waaronder dakisolatie. Met deze lening kun je de kosten van de isolatie financieren en deze vervolgens terugbetalen tegen een voordelig rentetarief. Dit kan een goede optie zijn als je niet in één keer het volledige bedrag kunt betalen, maar wel wilt profiteren van de voordelen van dakisolatie.

Informeer bij je gemeente, provincie, of energiebesparingsfonds naar de specifieke subsidie- en leningsopties die beschikbaar zijn in jouw regio. Deze instanties kunnen je helpen bij het vinden van de juiste financiële ondersteuning voor jouw dakisolatieproject.

Isolatiecheck voor dakisolatie

Voordat je dakisolatie laat aanbrengen, is het belangrijk om te controleren of er al isolatie aanwezig is en wat de dikte daarvan is. Op basis van deze isolatiecheck kun je beoordelen of extra dakisolatie nodig is en welke maatregelen je moet nemen voor een optimale isolatie van je dak.

Er zijn verschillende manieren om de isolatie van je dak te controleren. Een veelvoorkomende methode is het controleren bij een afvoerpijp of onder een dakpan. Door deze toegangspunten te inspecteren, kun je visueel beoordelen of er isolatie aanwezig is en in welke staat deze verkeert.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van een warmtebeeldcamera om de warmteverliezen van je dak in kaart te brengen. Met behulp van deze camera kun je de zwakke plekken in je dakisolatie opsporen. Dit geeft je een gedetailleerd beeld van de isolatiekwaliteit en waar eventuele verbeteringen nodig zijn.

Bij het uitvoeren van de isolatiecheck kun je letten op de volgende punten:

 1. Controleer of er al isolatiemateriaal aanwezig is.
 2. Bepaal de dikte van de bestaande isolatie.
 3. Evalueer de conditie en kwaliteit van de isolatie.
 4. Identificeer eventuele zwakke plekken in de isolatielaag.

Op basis van de bevindingen van de isolatiecheck kun je samen met een professionele isolatiespecialist beslissen welke maatregelen er nodig zijn om je dak optimaal te isoleren. Hierbij kan gedacht worden aan het aanbrengen van extra isolatiemateriaal of het verbeteren van de huidige isolatielaag.

Door vooraf een isolatiecheck uit te voeren, voorkom je dat je onnodige kosten maakt en zorg je ervoor dat je dakisolatie perfect aansluit bij de behoeften van jouw woning.

Voorbeeld van een isolatiecheck:

Aanwezig isolatiemateriaal Dikte isolatielaag Isolatiewaarde
Glaswol 8 cm Rd 2,5
Glaswol 10 cm Rd 3,5
Geen isolatie N.v.t. N.v.t.

Voor dak 1 is er een bestaande isolatielaag van glaswol aanwezig met een dikte van 8 cm en een isolatiewaarde van Rd 2,5. Voor dak 2 is er een bestaande isolatielaag van glaswol aanwezig met een dikte van 10 cm en een isolatiewaarde van Rd 3,5. Dak 3 heeft geen isolatie.

Op basis van deze isolatiecheck kun je concluderen dat dak 1 en dak 2 al geïsoleerd zijn, maar dat er nog ruimte is voor verbetering. Dak 3 heeft geen isolatie en zou in aanmerking komen voor het aanbrengen van isolatiemateriaal.

Schuin dak isoleren

Voor het isoleren van een schuin dak zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak aan te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van isolatieplaten of minerale wol. Een andere optie is om het dak aan de buitenkant te isoleren. Hierbij wordt isolatiemateriaal aangebracht tussen de dakbedekking en de dakconstructie. Dit kan bijvoorbeeld met harde isolatieplaten of een isolerend onderdak.

Het is belangrijk om het juiste isolatiemateriaal te kiezen en dit op de juiste manier aan te brengen voor een goede isolatiewaarde. Hierbij moet rekening gehouden worden met factoren zoals de dikte van het isolatiemateriaal en de mate van luchtdichtheid. Een professioneel advies kan helpen bij het maken van de juiste keuze.

Voordelen van het isoleren van een schuin dak

Het isoleren van een schuin dak biedt verschillende voordelen:

 • Verhoogd comfort: Door het isoleren van het dak blijft de warmte in huis beter behouden, wat zorgt voor een comfortabelere leefomgeving.
 • Energiebesparing: Met een goed geïsoleerd dak kan er flink bespaard worden op de energiekosten, doordat er minder warmte verloren gaat.
 • Verlaagde CO2-uitstoot: Door energie te besparen, draag je bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het tegengaan van klimaatverandering.

Isolatiematerialen voor dakisolatie

Voor het isoleren van een schuin dak kunnen verschillende isolatiematerialen gebruikt worden, zoals:

 1. Glaswol: Dit materiaal is gemaakt van gerecycled glas en heeft goede isolerende eigenschappen.
 2. PUR-schuim: Dit isolatiemateriaal wordt in vloeibare vorm op het dak gespoten en hardt vervolgens uit tot een stevige isolatielaag.
 3. Rotswol: Dit materiaal is gemaakt van vulkanisch gesteente en heeft goede thermische en akoestische isolatie-eigenschappen.
 4. EPS-platen: Deze isolatieplaten zijn licht van gewicht en hebben goede isolerende eigenschappen.

Het juiste isolatiemateriaal hangt af van verschillende factoren, zoals de gewenste isolatiewaarde, het beschikbare budget en de toepassing. Een isolatieadviseur kan helpen bij het maken van de juiste keuze.

Kosten en besparing bij dakisolatie

De kosten van dakisolatie kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het dak en het gekozen isolatiemateriaal. Gemiddeld liggen de kosten voor het isoleren van een schuin dak van een tussenwoning tussen de 5.400 en 5.700 euro. Het goede nieuws is dat er subsidies beschikbaar zijn die deze kosten aanzienlijk kunnen verlagen. Zo kun je een subsidie van 1.600 – 1.700 euro ontvangen, waardoor de totale kosten aanzienlijk worden verminderd.

Maar hoe zit het met de besparing die je kunt verwachten door dakisolatie? Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder het type woning en de gasprijs die je betaalt. Gemiddeld genomen kan dakisolatie jaarlijks een besparing opleveren van ongeveer 420 – 700 m3 gas. Met een gemiddelde gasprijs van 1,45 euro per m3, komt dit overeen met een besparing van 550 – 1.000 euro per jaar. Op de lange termijn kan dit bedrag flink oplopen.

Voordelen van dakisolatie

 • Besparing op energiekosten
 • Verbetering van het wooncomfort
 • Verlaging van de CO2-uitstoot
 • Verhoging van de waarde van je woning

De kosten van dakisolatie mogen initieel hoog lijken, maar de besparing op energiekosten op de lange termijn compenseert deze investering ruimschoots. Bovendien draag je bij aan een beter klimaat en verhoog je de waarde van je woning. Het isoleren van je dak is dus zeker de moeite waard.

Vergelijking van kosten en besparing

Kosten dakisolatie Besparing dakisolatie
Tussenwoning €5.400 – €5.700 €550 – €1.000 per jaar
Hoekwoning €5.700 – €6.000 €600 – €1.100 per jaar
Vrijstaande woning €6.500 – €7.000 €700 – €1.200 per jaar

De exacte kosten en besparingen kunnen variëren, dus het is belangrijk om een professioneel advies in te winnen voor jouw specifieke situatie. Een goede dakisolatie kan echter een significante besparing opleveren op je energierekening en tegelijkertijd je wooncomfort verbeteren. Investeer vandaag nog in dakisolatie en pluk de voordelen op lange termijn.

kosten dakisolatie

Natuurvriendelijk isoleren bij dakisolatie

Bij dakisolatie is het belangrijk om op een natuurvriendelijke manier te isoleren. Dit betekent rekening houden met de natuur en mogelijke impact op dieren. Hierbij moet er gezorgd worden voor een vervangende verblijfplaats voor dieren en moeten de isolatiewerkzaamheden natuurvriendelijk worden uitgevoerd.

Het isoleren van je dak op een natuurvriendelijke manier draagt bij aan duurzaamheid en respect voor het milieu. Hier zijn een paar tips om natuurvriendelijk te isoleren:

 1. Gebruik natuurlijke isolatiematerialen: Kies voor isolatiematerialen die gemaakt zijn van duurzame en natuurlijke bronnen, zoals schapenwol, hennep of cellulose. Deze materialen zijn niet schadelijk voor het milieu en hebben een lage ecologische impact.
 2. Vermijd schadelijke chemische stoffen: Let erop dat de isolatiematerialen die je gebruikt vrij zijn van schadelijke chemische stoffen, zoals formaldehyde. Deze stoffen kunnen giftig zijn voor zowel mens als dier.
 3. Pas natuurinclusief bouwen toe: Zorg ervoor dat je bij het isoleren van je dak rekening houdt met de aanwezigheid van dieren, zoals vogels en vleermuizen. Plaats bijvoorbeeld speciale nestkasten of vleermuiskasten in de buurt van je dak om dieren een alternatieve verblijfplaats te bieden.
 4. Minimaliseer schade aan flora en fauna: Zorg ervoor dat de isolatiewerkzaamheden zo min mogelijk schade veroorzaken aan de omringende flora en fauna. Houd bijvoorbeeld rekening met broedseizoenen en vermijd verstoring van nesten.

Natuurvriendelijk isoleren bij dakisolatie is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook bijdragen aan een gezonder en duurzamer leefklimaat in en om je huis.

Voordelen van natuurvriendelijk isoleren

Natuurvriendelijk isoleren heeft verschillende voordelen. Ten eerste draagt het bij aan de bescherming van het milieu en het behoud van biodiversiteit. Door natuurlijke en duurzame isolatiematerialen te gebruiken en rekening te houden met dieren, minimaliseer je negatieve impact op de natuur.

Ten tweede kan natuurvriendelijk isoleren bijdragen aan een gezonder binnenklimaat. Natuurlijke isolatiematerialen hebben goede vochtregulerende eigenschappen en zorgen voor een goede luchtkwaliteit in huis. Daarnaast hebben deze materialen vaak een geluiddempende werking, waardoor geluidsoverlast verminderd wordt.

Ten slotte heeft natuurvriendelijk isoleren ook financiële voordelen. Door goed geïsoleerde daken kun je energie besparen en daarmee je energierekening verlagen. Bovendien kunnen natuurlijke isolatiematerialen een langere levensduur hebben, waardoor je minder snel hoeft te investeren in nieuwe isolatie.

Voordelen van natuurvriendelijk isoleren bij dakisolatie
Bescherming van het milieu
Behoud van biodiversiteit
Gezonder binnenklimaat
Geluiddempende werking
Energiebesparing
Langere levensduur

Conclusie

Dakisolatie is een effectieve en duurzame manier om energie te besparen en het comfort in huis te verbeteren. Door te investeren in dakisolatie profiteer je jaarlijks van een besparing op je energierekening. Dit kan oplopen tot honderden euro’s per jaar, afhankelijk van het type woning en de gasprijs. Daarnaast heeft dakisolatie een positief effect op het milieu door het verminderen van de CO2-uitstoot. Door de energiezuinige maatregelen kan je ook de waarde van je woning verhogen, wat voordelig kan zijn als je in de toekomst je huis wilt verkopen.

Met dakisolatie zorg je ervoor dat de warmte in huis blijft en de kou van buiten niet naar binnen kan dringen. Dit zorgt voor een aangenaam en comfortabel woonklimaat, vooral in de wintermaanden. Bovendien draagt dakisolatie bij aan het verminderen van geluidsoverlast van buitenaf, wat de rust en het woongenot bevordert.

Kortom, investeren in dakisolatie is een verstandige keuze. Het biedt zowel financiële voordelen als een positief effect op het milieu en het comfort in huis. Of je nu kiest voor het isoleren van een schuin dak, plat dak of zoldervloer, het resultaat zal merkbaar zijn. Samengevat, dakisolatie is een waardevolle investering die zichzelf op verschillende manieren terugverdient.