Dak Vervangen – Kosten en Belangrijke Tips

Het vervangen van een dak is een grote en zware klus. In dit artikel vind je informatie over de kosten van het vervangen van een dak en handige tips om een soepele dakrenovatie te realiseren. We bespreken de verschillende soorten dakbedekking, de gemiddelde prijzen per vierkante meter en belangrijke overwegingen bij het kiezen van een dakdekker.

Belangrijke punten

 • Het vervangen van een dak kan kostenlijk zijn.
 • De kosten variëren afhankelijk van het type dakbedekking en de oppervlakte van het dak.
 • Vergelijk offertes van meerdere dakdekkers om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.
 • Dakisolatie is belangrijk en kan energiebesparingen opleveren.
 • Subsidies en premies zijn mogelijk beschikbaar voor dakrenovaties.

Kosten van een Nieuw Dak

De kosten voor het vervangen van een dak variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type dakbedekking en de oppervlakte van het dak. Gemiddeld moet je rekenen op een budget tussen de €15.000 en €20.000 voor een nieuw dak. De grootste kostenpost is vaak de dakbedekking zelf, waaraan je ongeveer €100 per vierkante meter moet rekenen. Daarnaast kunnen er extra kosten zijn voor bijvoorbeeld het plaatsen van dakramen.

Het is verstandig om offertes van meerdere dakdekkers te vergelijken voordat je een keuze maakt. Zo kun je de prijzen en de kwaliteit van de materialen en service vergelijken. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen en de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgen voor jouw nieuwe dak.

Type Dakbedekking Gemiddelde Prijs per vierkante meter
Dakpannen €40 – €100
Bitumen €70 – €90
EPDM €95 – €120
Kunststof €75 – €95
Groendak €60 – €65

Een belangrijk onderdeel van de kosten van een nieuw dak is de keuze voor het type dakbedekking. Elk type dakbedekking heeft zijn eigen prijsrange en eigenschappen. Hierboven zie je een overzicht van de gemiddelde prijzen per vierkante meter voor verschillende soorten dakbedekking.

Let op: dit zijn gemiddelde prijzen en de uiteindelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de gekozen materialen.

Voordat je een dakdekker kiest, is het ook belangrijk om rekening te houden met andere kosten, zoals de voorrijkosten en eventuele extra werkzaamheden zoals het verwijderen van de oude dakbedekking. Zorg ervoor dat je een duidelijke offerte ontvangt waarin alle kosten en werkzaamheden zijn opgenomen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Soorten Dakbedekkingen

Wanneer je een dak gaat vervangen, zijn er verschillende soorten dakbedekkingen waaruit je kunt kiezen. De meest voorkomende zijn dakpannen, bitumen, EPDM, kunststof en groendaken.

Dakpannen

Dakpannen zijn de traditionele keuze voor hellende daken. Ze hebben een gemiddelde levensduur van 30 tot 50 jaar. Dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals klei, beton en natuursteen. Ze zijn duurzaam, sterk en bestand tegen verschillende weersomstandigheden.

Bitumen

Bitumen is een veelgebruikt materiaal voor platte daken. Het heeft een gemiddelde levensduur van 20 tot 40 jaar. Bitumen dakbedekking is gemaakt van een combinatie van bitumen en kunststof en biedt uitstekende waterdichtheid. Het is bestand tegen UV-straling en heeft goede isolerende eigenschappen.

EPDM

EPDM is een synthetisch rubber dat vaak wordt gebruikt voor platte daken. Het heeft een gemiddelde levensduur van 20 tot 40 jaar. EPDM dakbedekking is flexibel, duurzaam en bestand tegen extreme temperaturen. Het biedt een goede waterdichtheid en is eenvoudig te onderhouden.

Kunststof

Kunststof dakbedekking, zoals PVC, is ook geschikt voor platte daken. Het heeft een vergelijkbare levensduur als bitumen en EPDM. Kunststof dakbedekking is licht van gewicht, sterk en bestand tegen diverse weersomstandigheden. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen.

Groendaken

Groendaken zijn een duurzame optie die steeds populairder wordt. Ze hebben een levensduur van ongeveer 55 tot 60 jaar. Een groendak bestaat uit beplanting op het dakoppervlak, wat zorgt voor natuurlijke isolatie, verbetering van de luchtkwaliteit en waterbuffering. Groendaken zijn esthetisch aantrekkelijk en dragen bij aan een groene leefomgeving.

Soort Dakbedekking Gemiddelde Levensduur
Dakpannen 30-50 jaar
Bitumen 20-40 jaar
EPDM 20-40 jaar
Kunststof 20-40 jaar
Groendaken 55-60 jaar

Gemiddelde Prijzen per Type Dakbedekking

De prijzen voor dakbedekking variëren sterk, afhankelijk van het type dat je kiest. Hieronder vind je de gemiddelde prijzen per vierkante meter voor verschillende soorten dakbedekking:

Gemiddelde prijzen dakpannen: €40 – €100

Prijs bitumen dakbedekking: €70 – €90

Kosten EPDM dakbedekking: €95 – €120

Kunststof dakbedekking prijs: €75 – €95

Groendak prijs: €60 – €65

De exacte prijzen kunnen variëren op basis van verschillende factoren, zoals het gebruikte materiaal, de afmetingen van het dak en de complexiteit van de installatie. Het is altijd verstandig om offertes op te vragen bij verschillende dakbedekkingsbedrijven om een beter beeld te krijgen van de prijsstelling en om de beste deal te vinden.

Om een visuele representatie te krijgen van de gemiddelde prijzen per type dakbedekking, zie hieronder de tabel:

Dakbedekking Gemiddelde Prijs per vierkante meter
Dakpannen €40 – €100
Bitumen €70 – €90
EPDM €95 – €120
Kunststof €75 – €95
Groendak €60 – €65

Let op: dit zijn gemiddelde prijzen en de werkelijke kosten kunnen variëren. Voor een nauwkeurige prijsopgave is het raadzaam om contact op te nemen met een professionele dakdekker.

gemiddelde prijzen dakbedekking

Dakrenovatie en Isolatie

Bij het vervangen van een dak is het verstandig om ook te denken aan dakisolatie. Goede isolatie voorkomt energieverlies en kan aanzienlijke besparingen opleveren op de energiekosten.

Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar, zoals glaswol, steenwol en PIR-platen. Deze materialen bieden uitstekende isolatie-eigenschappen en dragen bij aan een comfortabel en energiezuinig huis.

Het isolatiemateriaal wordt meestal aangebracht aan de binnenzijde van het dak, tussen de dakconstructie en de afwerking. Het is belangrijk om de isolatie te laten plaatsen tijdens de dakrenovatie om de isolatiewaarde te maximaliseren en koudebruggen te voorkomen.

Bij de keuze van isolatiemateriaal is het belangrijk om rekening te houden met de isolatiewaarde, vochtbestendigheid en brandveiligheid. Glaswol en steenwol zijn populaire keuzes vanwege hun goede isolerende eigenschappen en brandwerendheid. PIR-platen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn zeer geschikt voor dakisolatie.

Verschillende soorten dakisolatie:

 • Glaswol: voordelig en gemakkelijk te plaatsen, goede isolatiewaarde.
 • Steenwol: uitstekende akoestische en thermische isolatie.
 • PIR-platen: hoge isolatiewaarde, geschikt voor compacte isolatielagen.

De gemiddelde prijs voor dakisolatie ligt tussen €20 en €35 per vierkante meter, afhankelijk van het isolatiemateriaal en de omvang van de klus. Hoewel de initiële investering in dakisolatie kan variëren, zal de besparing op energiekosten in de loop der tijd toenemen.

“Dakisolatie is een duurzame investering die niet alleen zorgt voor een comfortabele leefomgeving, maar ook helpt om de energiekosten te verlagen.” – Expert in dakrenovaties

Een goed geïsoleerd dak zorgt voor een aangename temperatuur in huis, beschermt tegen geluidsoverlast en vermindert de warmteverliezen. Hierdoor hoef je minder te stoken en bespaar je op je energierekening.

Isolatiemateriaal Gemiddelde prijs per m²
Glaswol €20 – €25
Steenwol €25 – €30
PIR-platen €30 – €35

Overige Overwegingen bij Dakvervanging

Bij het vervangen van een dak zijn er nog een aantal belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden. Naast de kosten en het type dakbedekking zijn er andere factoren die invloed kunnen hebben op het renovatieproces.

Bouwvergunning

In sommige gevallen is een bouwvergunning vereist voordat je een dakvervanging kunt uitvoeren. Het is verstandig om contact op te nemen met je gemeente om te informeren naar de stedenbouwkundige voorschriften en de benodigde vergunningen voor het vervangen van een dak.

Dakdekker keuze

Het kiezen van een betrouwbare en ervaren dakdekker is essentieel voor een succesvolle dakvervanging. Vraag offertes op bij verschillende dakdekkers en vergelijk ze zorgvuldig. Let niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van het werk en de reputatie van de dakdekker.

Lokale dakdekker

Het is aan te raden om te kiezen voor een lokale dakdekker. Een lokale dakdekker is bekend met de specifieke omstandigheden en bouwvoorschriften in jouw regio. Bovendien kan een lokale dakdekker sneller ter plaatse zijn en kunnen voorrijkosten worden vermeden.

Offertes vergelijken

Om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden, is het belangrijk om offertes van verschillende dakdekkers te vergelijken. Kijk niet alleen naar de totale kosten, maar ook naar de specificaties van het werk en de materialen die worden gebruikt. Op deze manier kun je een weloverwogen beslissing nemen en de beste dakdekker selecteren voor jouw dakvervanging.

“Een goede voorbereiding en het maken van de juiste keuzes bij het vervangen van een dak dragen bij aan een succesvolle renovatie.” – Placeholder naam

Door rekening te houden met deze overwegingen kun je ervoor zorgen dat jouw dakvervanging soepel verloopt en aan al je verwachtingen voldoet.

Kostenbesparende Tips bij Dakvervanging

Als je jouw dak gaat vervangen, zijn er verschillende manieren om kosten te besparen. Hieronder volgen een aantal handige tips om de kosten van een dakrenovatie te verlagen.

Bepaal wat je echt nodig hebt

Voordat je begint met het vervangen van je dak, is het belangrijk om te bepalen wat je echt nodig hebt. Moet alleen de dakbedekking vervangen worden, of is het nodig om de volledige dakconstructie aan te pakken? Door duidelijk je vereisten te definiëren, kun je onnodige kosten vermijden.

Zelf oude dakpannen verwijderen

Een manier om arbeidskosten te besparen, is door zelf de oude dakpannen te verwijderen. Dit is een taak die je vaak zelf kunt uitvoeren, mits je over de juiste veiligheidsmaatregelen beschikt. Zo bespaar je op het uurloon van de dakdekker.

Hergebruik dakpannen

Als de dakpannen nog in goede staat verkeren, kun je overwegen om ze te hergebruiken. Door dit te doen, bespaar je op de kosten van nieuwe materialen. Zorg er wel voor dat de dakpannen volledig intact zijn en geen tekenen van schade vertonen.

Subsidies en premies aanvragen

Er zijn verschillende subsidies en premies beschikbaar voor energiebesparende maatregelen zoals dakisolatie. Door deze subsidies en premies aan te vragen, kun je de kosten van de dakrenovatie verlagen. Informeer bij de lokale overheid of energiebedrijven naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Materialen vergelijken en besparen

Vergelijk de prijzen van verschillende materialen voordat je een keuze maakt. Soms kan een iets duurder materiaal op de lange termijn tot kostenbesparingen leiden vanwege de langere levensduur of betere isolerende eigenschappen. Door goed te vergelijken, kun je materialen kiezen die zowel aan je eisen voldoen als kostenbesparend zijn.

Met deze kostenbesparende tips kun je de totale kosten van een dakvervanging verlagen. Vergeet niet om altijd een professionele en ervaren dakdekker in te schakelen voor het beste resultaat.

subsidies dakrenovatie

Tabel met Kostenbesparende Tips

Tips Kostenbesparing
Zelf oude dakpannen verwijderen Bespaar op arbeidskosten
Dakpannen hergebruiken Bespaar op materiaalkosten
Subsidies en premies aanvragen Bespaar op totale kosten
Materialen vergelijken en besparen Kies kosteneffectieve opties

Keurmerken en Certificeringen voor Dakdekkers

Bij het kiezen van een dakdekker is het verstandig om te letten op keurmerken en certificeringen. Deze geven aan dat een dakdekkersbedrijf voldoet aan de juiste bouwnormen en kwaliteitscriteria. Hieronder vind je een aantal belangrijke keurmerken en certificaten om op te letten:

KOMO certificaat

Het KOMO certificaat is een belangrijke certificering voor dakdekkersbedrijven. Het geeft aan dat het bedrijf werkt volgens de kwaliteitsrichtlijnen van de Bouw- en Houtbond Nederland. Met een KOMO certificaat ben je verzekerd van vakmanschap en betrouwbaarheid.

Dakmerk

Dakmerk is een keurmerk dat specifiek gericht is op platte daken. Dakdekkersbedrijven met dit keurmerk bieden garantie op waterdichtheid en worden regelmatig gecontroleerd op kwaliteit. Een dakdekker met het Dakmerk keurmerk staat garant voor een duurzaam en vakkundig uitgevoerd dak.

NDA

NDA is een keurmerk voor dakdekkersbedrijven die zich richten op kwaliteit en vakmanschap. Door te kiezen voor een dakdekker met het NDA keurmerk ben je verzekerd van een professionele aanpak en hoogwaardige service.

Vebidak

Vebidak is een branchevereniging voor bitumen en kunststof dakdekkersbedrijven. Dakdekkers die zijn aangesloten bij Vebidak hebben bewezen kennis en ervaring te hebben op het gebied van bitumen en kunststof dakbedekking. Bij deze dakdekkers kun je rekenen op expertise en vakmanschap.

Het is belangrijk om altijd zelf te controleren of een dakdekker daadwerkelijk gecertificeerd is. Zo voorkom je teleurstellingen en ben je verzekerd van een dakdekker die voldoet aan de juiste kwaliteitseisen.

Subsidies en Premies voor Dakrenovatie

Als je overweegt om je dak te renoveren, zijn er verschillende subsidies en premies beschikbaar die je financiële voordelen kunnen bieden. Deze stimuleringsmaatregelen maken het investeren in een duurzaam en energiezuinig dak aantrekkelijker. Hier zijn enkele subsidies en premies waar je mogelijk gebruik van kunt maken:

 1. Subsidie voor dakisolatie: Voor het aanbrengen van isolatie op je dak kun je mogelijk een subsidie ontvangen. Deze subsidie stimuleert energiebesparing en vermindert warmteverlies. Informeer bij de lokale overheid, energiebedrijven of speciale fondsen naar de beschikbare subsidies en de voorwaarden voor het aanvragen ervan. Het subsidiebedrag kan variëren, afhankelijk van de regeling en de isolatiemaatregelen die je neemt.

 2. Premies voor dakisolatie: Naast subsidies zijn er ook premies beschikbaar voor dakisolatie. Deze premies worden vaak aangeboden door de lokale overheid of energiebedrijven. Ze kunnen een vast bedrag of een percentage van de kosten dekken. Raadpleeg de relevante instanties voor meer informatie over de beschikbare premies en de voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen.

 3. Verlaagd btw-tarief: In sommige gevallen kun je profiteren van een verlaagd btw-tarief op de arbeidskosten bij dakrenovaties. Momenteel geldt in Nederland het verlaagde tarief van 9% btw op arbeidskosten voor woningen ouder dan 2 jaar. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren op de totale kosten van de dakvervanging. Vraag je dakdekker naar de mogelijkheid om gebruik te maken van het verlaagde btw-tarief.

Om te profiteren van deze subsidies en premies dien je vaak aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Het is belangrijk om de specifieke regels en procedures te raadplegen bij de relevante instanties voordat je met de dakrenovatie begint.

Subsidie/Premie Beschrijving
Subsidie voor dakisolatie Financiële ondersteuning voor het isoleren van het dak
Premies voor dakisolatie Extra financiële tegemoetkoming voor dakisolatie
Verlaagd btw-tarief Lager belastingtarief op arbeidskosten bij dakrenovaties

Vergeet niet om tijdig de benodigde documenten en formulieren in te dienen om aanspraak te maken op de subsidies en premies. Het benutten van deze financiële voordelen kan de totale kosten van de dakrenovatie aanzienlijk verlagen.

Subsidies en premies maken het financieel aantrekkelijker om te investeren in een duurzaam en energiezuinig dak.

Dakonderhoud en Veiligheid

Na het vervangen van een dak is regelmatig dakonderhoud essentieel om de levensduur van het dak te verlengen. Het onderhouden van het dak helpt om beschadigingen, ontbrekende elementen en mogelijke lekkages tijdig te identificeren en aan te pakken. Door proactief onderhoud uit te voeren, kunnen kostbare reparaties in de toekomst worden voorkomen.

Het wordt sterk aanbevolen om jaarlijks een dakinspectie uit te voeren. Tijdens deze inspectie worden alle aspecten van het dak gecontroleerd, waaronder de dakbedekking, de dakgoten en de dakconstructie. Eventuele schade, zoals losse dakpannen, scheuren in de dakbedekking of verstopte dakgoten, kan zo tijdig worden opgemerkt en gerepareerd.

Om de veiligheid tijdens dakwerkzaamheden te waarborgen, is het belangrijk om altijd een professionele dakdekker in te schakelen. Een erkende dakdekker beschikt over de juiste kennis, ervaring en gereedschappen om de klus op een veilige en efficiënte manier uit te voeren. Daarnaast kan een dakdekker ook advies geven over veiligheidsmaatregelen, zoals het gebruik van valbeveiligingssystemen.

Het ontbreken van de juiste veiligheidsmaatregelen bij het uitvoeren van dakwerkzaamheden kan leiden tot ernstige ongelukken. Daarom is het van groot belang om nooit zelf dakwerkzaamheden uit te voeren, tenzij men over de juiste kennis, ervaring en veiligheidsuitrusting beschikt.

Voordelen van regelmatig dakonderhoud

 • Verlengt de levensduur van het dak
 • Voorkomt grotere schade en dure reparaties in de toekomst
 • Houdt het dak in goede staat en zorgt voor optimale prestaties
 • Minimaliseert het risico op lekkages en waterschade
 • Behoudt de esthetische uitstraling van het dak

Om ervoor te zorgen dat het dak veilig en goed onderhouden blijft, is het raadzaam om een onderhoudsplan op te stellen. Dit plan kan bestaan uit regelmatige inspecties, het schoonmaken van de dakgoten, het verwijderen van vuil en bladeren, en het controleren van de staat van de dakbedekking.

Een professionele dakdekker kan advies geven over het opstellen van een onderhoudsplan en het uitvoeren van de benodigde werkzaamheden. Door regelmatig dakonderhoud en het inschakelen van een ervaren dakdekker te waarborgen, kan de veiligheid en duurzaamheid van het dak worden gegarandeerd.

Tabel: Veiligheidsmaatregelen tijdens dakwerkzaamheden

Veiligheidsmaatregel Omschrijving
Gebruik van valbeveiligingssystemen Hierbij moet worden gedacht aan veiligheidsharnassen, veiligheidslijnen, ankerpunten en persoonlijke beschermingsmiddelen.
Opleiding en training Dakdekkers moeten worden opgeleid en getraind in veiligheidsprocedures en -technieken.
Toegang tot het dak Er moeten veilige en stabiele ladders of steigers worden gebruikt om toegang tot het dak te verkrijgen.
Signalering en afzetting Het dakgebied moet op de juiste manier worden afgezet en gesignaleerd om onbevoegde toegang te voorkomen.
Onderhoud van gereedschap en materieel Alle gereedschappen en materieel moeten in goede staat worden gehouden om ongelukken te voorkomen.

Conclusie

Het vervangen van een dak is een belangrijke investering die de waarde van je woning kan verhogen en energiebesparingen kan opleveren. Door zorgvuldig keuzes te maken bij het selecteren van de juiste dakbedekking, isolatiemateriaal en dakdekker kun je de kosten optimaliseren en een duurzaam en hoogwaardig dak realiseren. Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken welke subsidies en premies beschikbaar zijn en om regelmatig onderhoud uit te voeren voor een langere levensduur.

Dankzij de informatie in dit artikel heb je een goede basis om te beginnen met het vervangen van je dak. Bekijk de verschillende soorten dakbedekking, de gemiddelde prijzen en overweeg dakisolatie voor extra energiebesparingen. Vergelijk offertes van verschillende dakdekkers, let op keurmerken en certificeringen en informeer naar subsidies en premies. Ook het regelmatig uitvoeren van dakonderhoud is essentieel om problemen te voorkomen en de levensduur van je dak te verlengen.

Met de juiste planning, het maken van weloverwogen keuzes en het inhuren van een betrouwbare professional kun je succesvol een dakvervanging uitvoeren. Een nieuw dak zal niet alleen zorgen voor bescherming en comfort, maar ook bijdragen aan de waarde van je huis op de lange termijn.