Dakdoorvoer Plat Dak Bitumen – Montage & Tips

Een dakdoorvoer in een plat dak is vaak noodzakelijk voor verschillende toepassingen, zoals het afvoeren van schadelijke dampen bij het gebruik van een kachel of het zorgen voor ventilatie in een tuinhuis of overkapping. Een dakdoorvoer bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een dubbelwandige pijp met stormkraag, plakplaat, trekkende kap, verdiepingsondersteuning en onderaansluitstuk. Het plaatsen van een dakdoorvoer in een plat dak kan zelf worden uitgevoerd met het juiste gereedschap en enige ervaring met dakwerkzaamheden.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Een dakdoorvoer in een plat dak is essentieel voor het afvoeren van schadelijke dampen en het zorgen voor ventilatie.
 • Een dakdoorvoer bestaat uit verschillende componenten, waaronder een dubbelwandige pijp, een stormkraag en een plakplaat.
 • Het plaatsen van een dakdoorvoer in een plat dak kan zelf worden uitgevoerd met het juiste gereedschap en enige ervaring.
 • Volg altijd de richtlijnen van de fabrikant voor een waterdichte installatie van de dakdoorvoer.
 • Als het plaatsen van een dakdoorvoer te complex is, kan een professionele dakdekker worden ingeschakeld.

Waarvoor gebruik ik een dakdoorvoer in een plat dak?

Een dakdoorvoer in een plat dak heeft verschillende nuttige toepassingen. Het is niet alleen geschikt voor het afvoeren van schadelijke dampen bij het gebruik van een kachel, maar biedt ook ventilatie en vochtregulatie in tuinhuizen en overkappingen. Het platte dak van een tuinhuis of overkapping maakt het gemakkelijker om een dakdoorvoer recht omhoog te laten lopen, wat esthetisch mooier kan zijn dan een doorvoer in de wand.

De dakdoorvoer zorgt ervoor dat schadelijke dampen, zoals rook en gassen, veilig worden afgevoerd. Bij het gebruik van een kachel is het belangrijk dat deze dampen niet in de woning blijven hangen. Een dakdoorvoer zorgt ervoor dat de schadelijke dampen direct naar buiten kunnen worden geleid, waardoor de luchtkwaliteit in de woning wordt verbeterd en gevaarlijke situaties worden voorkomen.

Bovendien kan een dakdoorvoer ook worden gebruikt in tuinhuizen en overkappingen om ventilatie en vochtregulatie te bieden. Deze structuren kunnen vaak vochtig worden, vooral tijdens regenachtige periodes. Een dakdoorvoer zorgt ervoor dat het vocht effectief wordt afgevoerd, waardoor schimmelvorming en houtrot worden voorkomen. Daarnaast zorgt de ventilatie ervoor dat de lucht in het tuinhuis of onder de overkapping fris en gezond blijft.

Kortom, het gebruik van een dakdoorvoer in een plat dak is essentieel voor het afvoeren van schadelijke dampen en het bieden van ventilatie en vochtregulatie in tuinhuizen en overkappingen. Het is een praktische en esthetische oplossing om een gezonde en veilige omgeving te creëren.

Waaruit bestaat een dakdoorvoer?

Een dakdoorvoer bestaat doorgaans uit verschillende componenten die zorgen voor een stevige en waterdichte installatie op een plat dak. Hieronder volgt een beschrijving van de belangrijkste onderdelen van een dakdoorvoer:

 • Dubbelwandige pijp: Deze pijp is het kernonderdeel van de dakdoorvoer en zorgt voor de afvoer van dampen en gassen. De dubbelwandige structuur biedt extra isolatie en veiligheid.
 • Stormkraag: Aan de onderzijde van de dubbelwandige pijp bevindt zich een stormkraag. Deze kraag voorkomt dat regenwater in de dakdoorvoer kan binnendringen.
 • Plakplaat: Om lekkages te voorkomen, wordt er een plakplaat geplaatst tussen de dakbedekking en de dakdoorvoer. Deze plakplaat wordt waterdicht bevestigd aan het dak.
 • Trekkende kap: Bovenop de dubbelwandige pijp wordt een trekkende kap geplaatst. Deze kap trekt de rook en gassen naar boven en voorkomt dat regenwater de dakdoorvoer binnenkomt.
 • Verdiepingsondersteuning: Om de dubbelwandige pijp extra stevigheid te geven, wordt er een verdiepingsondersteuning gebruikt. Deze zorgt ervoor dat de pijp stabiel blijft, zelfs bij harde wind.
 • Onderaansluitstuk: Het onderaansluitstuk verbindt de dakdoorvoer met het ventilatiesysteem of de kachel. Dit onderdeel zorgt voor een naadloze aansluiting en voorkomt lekkages.

In combinatie vormen deze componenten de dakdoorvoer, die essentieel is voor een goed functionerend ventilatiesysteem op een plat dak. De samenstelling van de dakdoorvoer zorgt ervoor dat dampen en gassen veilig worden afgevoerd en dat het dak waterdicht blijft.

dakdoorvoer samenstelling

Stappenplan: plaatsen dakdoorvoer in een plat dak

Als je een dakdoorvoer in een plat dak wilt plaatsen, is het handig om een stappenplan te volgen. Hiermee zorg je ervoor dat de montage correct verloopt en dat de dakdoorvoer waterdicht wordt geïnstalleerd. Volg de onderstaande stappen om de dakdoorvoer op de juiste manier te plaatsen:

 1. Bepaal de locatie van de dakdoorvoer op het platte dak. Zorg ervoor dat dit op een geschikte plek is waar de doorvoer optimaal functioneert.
 2. Boor een gat in het dak met de juiste diameter voor de dakdoorvoer. Houd rekening met de grootte van de doorvoer en zorg ervoor dat het gat nauwkeurig wordt geplaatst.
 3. Bevestig de plakplaat aan het dak op de locatie van het gat. Zorg ervoor dat de plakplaat stevig en waterpas wordt gemonteerd.
 4. Maak de plakplaat waterdicht door dakbedekking over de plakplaat te plaatsen. Zorg ervoor dat de dakbedekking goed hecht en dat er geen lekkages kunnen ontstaan.
 5. Plaats de dubbelwandige pijp recht door de stormkraag van de plakplaat. Schuif de pijp stevig door de stormkraag en zorg ervoor dat deze goed vastzit.
 6. Draai de klemband op de stormkraag aan om de pijp stevig op zijn plaats te houden. Controleer of de pijp veilig en stabiel vastzit.
 7. Om de dakdoorvoer waterdicht af te werken, vouw je steenwol om de pijp. Dit zorgt voor een goede isolatie en voorkomt lekkages rondom de doorvoer.
 8. Sluit de verdiepingsondersteuning aan op de pijp. Dit zorgt ervoor dat de dakdoorvoer stevig en stabiel blijft, zelfs bij sterke weersomstandigheden.
 9. Tenslotte monteer je het onderaansluitstuk aan de pijp. Dit maakt de installatie van de dakdoorvoer compleet en zorgt ervoor dat deze optimaal kan functioneren.

Met dit stappenplan kun je zelf een dakdoorvoer in een plat dak plaatsen. Zorg ervoor dat je altijd de instructies van de fabrikant volgt en eventueel professioneel advies inwint als je twijfelt over de installatie. Een correct geplaatste dakdoorvoer zorgt voor een waterdichte en veilige oplossing op jouw platte dak.

Tabel: Benodigdheden voor het plaatsen van een dakdoorvoer in een plat dak

Benodigdheden Afbeelding
Dubbelwandige pijp met stormkraag
Plakplaat
Trekkende kap
Verdiepingsondersteuning
Onderaansluitstuk

Conclusie

Een dakdoorvoer in een plat dak is een essentieel onderdeel voor het afvoeren van schadelijke dampen, het zorgen voor ventilatie en het creëren van een waterdichte installatie. Het plaatsen van een dakdoorvoer kan zelf worden uitgevoerd met het juiste gereedschap en enige ervaring in dakwerkzaamheden.

Het stappenplan dat we hebben besproken biedt een duidelijke gids bij het plaatsen van een dakdoorvoer in een plat dak. Het is belangrijk om de richtlijnen van de fabrikant te volgen en, indien nodig, professioneel advies in te winnen. Hiermee kan een correct geplaatste dakdoorvoer worden gerealiseerd, wat resulteert in een waterdichte en veilige installatie op het platte dak.

Als het plaatsen van een dakdoorvoer te complex of tijdrovend lijkt, kan het verstandig zijn om een professionele dakdekker in te schakelen. Zij hebben de vereiste ervaring en expertise om de dakdoorvoer op een professionele manier te installeren.

Kortom, een dakdoorvoer in een plat dak is van groot belang voor de functionaliteit en veiligheid van uw dak. Door het volgen van de juiste stappen en het inschakelen van de juiste professionals, kunt u zorgen voor een waterdichte installatie en genieten van de voordelen die een dakdoorvoer biedt.