Kosten en Tips voor Plat Dak Vervangen | Uw Dakdekker

Het vervangen van een plat dak is een belangrijke taak die de nodige zorg en aandacht vereist. Of je nu een plat dak hebt dat toe is aan renovatie of dat je een nieuw dak wilt laten plaatsen, het is essentieel om een professionele dakdekker in te schakelen voor deze klus. In dit artikel ontdek je de kosten en handige tips voor het vervangen van een plat dak, inclusief informatie over materialen en isolatie opties.

Wanneer je van plan bent om je platte dak te vervangen, is het raadzaam om een dakdekker te kiezen met ervaring en expertise op dit gebied. Een plat dak vergt namelijk een andere aanpak en specifieke kennis ten opzichte van een hellend dak. Een gespecialiseerde dakdekker weet precies welke materialen en technieken het beste resultaat zullen opleveren voor jouw plat dak.

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kunt kiezen om een plat dak te vervangen. Misschien is je huidige dakbedekking versleten of beschadigd, of wil je je dak beter isoleren om energie te besparen. Wat de reden ook is, het vervangen van je platte dak kan zorgen voor een verbeterde bescherming van je woning en mogelijk lagere energiekosten.

Bij het vervangen van je platte dak komen verschillende kosten kijken. De totale kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, het type dakbedekking dat je kiest en eventuele extra werkzaamheden zoals isolatie. Het is daarom verstandig om meerdere offertes aan te vragen en goed te vergelijken.

Daarnaast zijn er een aantal handige tips om rekening mee te houden bij het vervangen van een plat dak. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te zorgen voor een goede isolatie om warmteverlies te voorkomen en de energie-efficiëntie te verbeteren. Daarnaast is het essentieel om de juiste materialen te kiezen die geschikt zijn voor platte daken en de lokale klimatologische omstandigheden.

Belangrijke punten

 • Plat dak vervangen vereist professionele expertise en ervaring.
 • Kosten voor plat dak vervangen zijn afhankelijk van verschillende factoren.
 • Goede isolatie en juiste materialen zijn essentieel bij het vervangen van een plat dak.
 • Vraag meerdere offertes aan en vergelijk deze voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 • Vertrouw op een gespecialiseerde dakdekker voor een succesvolle dakvervanging.

Prijsopbouw van een Dakdekker

De prijsopbouw van een dakdekker is een belangrijke factor om rekening mee te houden wanneer je een nieuw dak wilt laten plaatsen. Het geeft inzicht in de kosten en helpt je bij het maken van een weloverwogen keuze. Over het algemeen bestaat de prijsopbouw van een dakdekker voornamelijk uit arbeidskosten en voorrijkosten.

Gemiddeld gezien maken de arbeidskosten ongeveer 55% uit van het totale bedrag dat je aan een dakdekker betaalt. Deze kosten hebben betrekking op het daadwerkelijke verrichten van de werkzaamheden, zoals het verwijderen van het oude dak, het aanbrengen van nieuwe dakbedekking en eventuele reparaties. Het is belangrijk om te beseffen dat de arbeidskosten kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van het project, de ervaring van de dakdekker en de regio waarin je woont.

Daarnaast zijn er ook nog voorrijkosten waar rekening mee moet worden gehouden. Deze kosten hebben betrekking op de afstand die een dakdekker moet afleggen om bij jouw woning te komen. Gemiddeld genomen bedragen de voorrijkosten ongeveer 5% van het totale bedrag. Het is belangrijk om te controleren of er extra kosten in rekening worden gebracht voor de voorrijkosten en wat deze kosten precies inhouden.

Om te besparen op de kosten van een dakdekker is het aan te raden om meerdere offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Op deze manier kun je een goed beeld krijgen van de tarieven die dakdekkers hanteren en de prijs-kwaliteitverhouding van hun diensten. Daarnaast kun je ook overwegen om te kiezen voor een dakdekker uit jouw regio om zo de voorrijkosten te beperken.

Door goed te letten op de prijsopbouw van een dakdekker en offertes te vergelijken, kun je uiteindelijk de beste keuze maken die past bij jouw budget en de kwaliteit die je verwacht.

Uurloon van een Dakdekker

Het uurloon van een dakdekker kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de specialist en de regio waarin je woont. Gemiddeld ligt het uurloon tussen de €35 en €45 per uur. Het is echter belangrijk om te beseffen dat het uurloon niet de enige factor is bij het bepalen van de totale kosten voor dakdekkerwerkzaamheden. Er zijn andere factoren zoals materiaalkosten en de snelheid van werken die ook een rol spelen.

Sommige dakdekkers werken op basis van een uurloon, waarbij ze een vast bedrag per uur rekenen voor hun diensten. Anderen hanteren een berekening per m², waarbij de kosten worden bepaald op basis van de totale oppervlakte van het dak. Het is belangrijk om te overwegen welke berekeningsmethode voor jou het meest geschikt is, afhankelijk van de aard van het project en je budget.

Kosten per uur

Het uurloon van een dakdekker kan variëren afhankelijk van verschillende factoren:

 1. Specialisatie: Sommige dakdekkers hebben gespecialiseerde vaardigheden of expertise die hun uurloon kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld, een dakdekker die gespecialiseerd is in het vervangen van bitumen dakbedekking kan een ander tarief hanteren dan een dakdekker die gespecialiseerd is in het leggen van groendaken.
 2. Ervaring: Dakdekkers met meer ervaring en een bewezen staat van dienst kunnen hogere uurlonen vragen. Ze hebben mogelijk meer kennis en vaardigheden die ze kunnen toepassen op jouw project.
 3. Regio: Het uurloon van dakdekkers kan ook variëren op basis van de regio waarin je woont. In sommige regio’s kunnen hogere uurlonen gebruikelijk zijn vanwege de hogere kosten van levensonderhoud of meer concurrentie.

Om een idee te krijgen van het uurloon dat dakdekkers in jouw regio hanteren, is het raadzaam om meerdere offertes aan te vragen en prijzen te vergelijken. Zo kun je een beter beeld krijgen van de marktprijzen en een weloverwogen beslissing nemen.

Overige kosten

Bij het inhuren van een dakdekker moet je niet alleen rekening houden met het uurloon, maar ook met andere kosten die van invloed kunnen zijn op het totale projectbudget. Enkele bijkomende kosten kunnen zijn:

 • Materiaalkosten: De kosten van de materialen die nodig zijn voor het project kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van het type dakbedekking dat je kiest. Het is belangrijk om deze kosten mee te nemen bij het opstellen van je budget.
 • Voorrijkosten: Sommige dakdekkers brengen voorrijkosten in rekening om naar jouw locatie te komen. Deze kosten kunnen verschillen op basis van de afstand en de reistijd die de dakdekker moet maken.

Het is raadzaam om een gedetailleerde offerte aan te vragen bij de dakdekker, waarin alle kosten, inclusief het uurloon, materiaalkosten en voorrijkosten, duidelijk worden vermeld. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Gemiddelde Prijzen voor Plat Dak

Voor een nieuw plat dak van 50 vierkante meter liggen de gemiddelde kosten rond de €3000, inclusief arbeidskosten. De uiteindelijke prijs hangt af van verschillende factoren, zoals het type dakbedekking, de keuze voor dakisolatie, de bereikbaarheid van het dak en eventuele vergunningen. Daarnaast is het ook belangrijk om de dakconstructie te controleren om te zien of deze geschikt is voor de nieuwe dakbedekking.

gemiddelde prijzen plat dak

Een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde kosten voor plat dak vervanging:

Onderdeel Prijs
Arbeidskosten €1500
Materiaalkosten €1000
Dakisolatie €500
Vergunning €200
Dakconstructie €300

Houd er rekening mee dat deze prijzen gemiddelden zijn en kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de regio waarin je woont en de specifieke kenmerken van je dak. Het is altijd raadzaam om offertes op te vragen bij meerdere dakdekkers om een goed beeld te krijgen van de kosten voor het vervangen van jouw plat dak.

Prijzen per m2 voor Plat Dakbedekking

De prijzen per m² voor plat dakbedekking kunnen variëren afhankelijk van het type dakbedekking dat je kiest. Het is belangrijk om de kosten per m² mee te nemen in je besluitvorming. Hier zijn enkele gemiddelde prijsindicaties voor verschillende soorten plat dakbedekking:

Type Dakbedekking Prijs per m²
Bitumen dakbedekking €70 – €90
EPDM dakbedekking €95 – €120
PVC dakbedekking Prijs op aanvraag
Groendak €45 – €100

Het is essentieel om niet alleen te kijken naar de prijzen, maar ook naar de levensduur van de dakbedekking. Hoewel bitumen dakbedekking een lagere prijs per m² heeft, heeft EPDM een langere levensduur, wat kan resulteren in lagere onderhouds- en vervangingskosten op de lange termijn.

Levensduur en Onderhoudskosten

Naast de initiële prijs is het belangrijk om te overwegen hoe lang de dakbedekking meegaat en welk onderhoud nodig is. Bijvoorbeeld, bitumen dakbedekking gaat doorgaans ongeveer 20 jaar mee, terwijl EPDM dakbedekking een levensduur van 40 jaar kan hebben. PVC dakbedekking en groendaken hebben ook hun eigen kenmerken en duurzaamheid.

Verwaarloos het belang van kwaliteit en duurzaamheid niet, want een goede investering kan je op de lange termijn geld besparen. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professionele dakdekker om de beste keuze voor jouw situatie te maken.

Vergelijking Werkzaamheden Dakdekkersbedrijf

Het is handig om de verschillende werkzaamheden van dakdekkersbedrijven te vergelijken. Of je nu een nieuw dak wilt laten plaatsen, reparaties nodig hebt of dakonderhoud wilt laten uitvoeren, elk dakdekkersbedrijf biedt verschillende diensten aan met bijbehorende kosten.

De kosten van een dakdekkersbedrijf kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • Het type werk: Sommige dakdekkersbedrijven zijn gespecialiseerd in specifieke werkzaamheden, zoals het plaatsen van bitumen dakbedekking, terwijl anderen een breder scala aan diensten aanbieden, zoals het isoleren en renoveren van daken.
 • De locatie: Dakdekkersbedrijven in grote steden kunnen hogere prijzen hanteren vanwege de hogere kosten van levensonderhoud en bedrijfsvoering.
 • De reputatie van het bedrijf: Bedrijven met een goede reputatie en veel ervaring kunnen hogere prijzen vragen voor hun diensten.

Bij het vergelijken van dakdekkersbedrijven is het belangrijk om niet alleen naar de kosten per uur te kijken, maar ook naar de voorrijkosten. Deze kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de afstand die het bedrijf moet afleggen om op de werklocatie te komen.

Door verschillende dakdekkersbedrijven te vergelijken, kun je een weloverwogen beslissing nemen op basis van de prijs-kwaliteitverhouding en de specifieke werkzaamheden die je nodig hebt. Vergeet niet om referenties te controleren en te informeren naar eventuele garanties en verzekeringen die het bedrijf biedt.

Werkzaamheden Kosten per uur Voorrijkosten
Nieuw dak plaatsen €40-€60 €0-€100
Dakrenovatie €35-€50 €0-€80
Dakreparatie €30-€45 €0-€60
Dakonderhoud €25-€40 €0-€50
Dakisolatie €35-€55 €0-€90
Dakgoten schoonmaken €20-€35 €0-€30

Prijzen voor Reparatie Na Stormschade

Bij schade aan je dak na een storm is het belangrijk om snel een dakdekkersbedrijf in te schakelen. De kosten voor reparatie variëren afhankelijk van het type dak en het soort schade. Bijvoorbeeld, het repareren van dakpannen kost gemiddeld tussen €125 en €200 per m², terwijl het repareren van EPDM dakbedekking tussen €250 en €270 per m² kost.

kosten dakreparatie na storm

Reparatiekosten per type dak

Type dak Gemiddelde kosten per m²
Hellend dak met dakpannen €125 – €200
Plat dak met EPDM dakbedekking €250 – €270

Kosten en Voordelen van Groendak

Een groendak kan een duurzame keuze zijn voor je platte dak. Het brengt vele voordelen met zich mee en kan zorgen voor een groenere leefomgeving. Hier zijn de kosten en voordelen van een groendak:

Kosten van een Groendak

De kosten van een groendak variëren afhankelijk van het type groendak en de grootte van het dak. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €45 en €100 per m².

Een groendak kan bestaan uit verschillende lagen, zoals een waterdichte laag, drainagelaag, substraatlaag en vegetatielaag. Elk van deze lagen draagt bij aan de totale kosten van het groendak.

Daarnaast spelen andere factoren ook een rol bij het bepalen van de kosten, zoals de bereikbaarheid van het dak en eventuele extra’s zoals irrigatiesystemen.

Voordelen van een Groendak

Een groendak heeft vele voordelen, waaronder:

 • Langer levensduur van het dak: De vegetatielaag beschermt de dakbedekking tegen de negatieve effecten van UV-straling en extreme weersomstandigheden, waardoor de levensduur van het dak verlengd wordt.
 • Isolerende eigenschappen: Een groendak kan helpen om de temperatuur in je huis te reguleren, waardoor je energiekosten kunt besparen. Het biedt isolatie in zowel de zomer als de winter.
 • Biodiversiteit: Een groendak biedt een leefgebied voor verschillende planten en dieren, waardoor de biodiversiteit bevorderd wordt.
 • Waterretentie: Groendaken kunnen regenwater absorberen en vasthouden, waardoor het rioleringssysteem minder belast wordt en overstromingen voorkomen kunnen worden.
 • Geluidsabsorptie: Een groendak kan ook dienen als geluidsisolatie, waardoor het omgevingsgeluid verminderd wordt.

Subsidies voor een Groendak

Om de aanleg van groendaken te stimuleren, zijn er subsidies beschikbaar in sommige gemeentes en provincies. Deze subsidies kunnen een deel van de kosten dekken en de financiële drempel verlagen. Het is belangrijk om bij je lokale overheid te informeren naar de mogelijkheden voor subsidies voor groendaken.

Met een groendak haal je niet alleen de natuur dichterbij, maar geniet je ook van de vele voordelen die het met zich meebrengt. Overweeg de kosten en voordelen van een groendak bij het vernieuwen van je platte dak.

Keurmerken voor Dakdekkers

Er zijn verschillende keurmerken voor dakdekkers die de kwaliteit en professionaliteit van het bedrijf bevestigen. Het is belangrijk om de inschrijving van het dakdekkersbedrijf bij het keurmerk te controleren om zeker te zijn van de betrouwbaarheid.

KOMO certificaat

Het KOMO certificaat is een erkend keurmerk voor de bouw- en infrasector in Nederland. Dakdekkers met het KOMO certificaat voldoen aan strenge kwaliteitseisen en leveren hoogwaardige producten en diensten. Het certificaat biedt zekerheid en vertrouwen voor zowel particuliere als zakelijke klanten.

Dakmerk

Dakmerk is een onafhankelijk keurmerk voor dakdekkersbedrijven. Dakdekkers met het Dakmerk keurmerk hebben aangetoond dat ze vakmanschap, kwaliteit en service bieden. Het keurmerk wordt regelmatig gecontroleerd en verzekert klanten van een betrouwbare en professionele dakdekker.

NDA

NDA (Nederlandse Dakdekkers Associatie) is een brancheorganisatie voor dakdekkersbedrijven. Als lid van NDA moeten dakdekkers voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en vakmanschap. Het lidmaatschap van NDA biedt klanten gemoedsrust en garantie op kwaliteit.

Vebidak

Vebidak is een branchevereniging voor bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven. Vebidak stelt hoge eisen aan haar leden op het gebied van vakmanschap, kwaliteit en veiligheid. Dakdekkers die lid zijn van Vebidak hebben bewezen dat ze voldoen aan de strenge normen en richtlijnen van de branchevereniging.

Keurmerk Omschrijving
KOMO certificaat Erkend keurmerk voor dakdekkers met hoge kwaliteitseisen.
Dakmerk Onafhankelijk keurmerk voor betrouwbare en professionele dakdekkersbedrijven.
NDA Brancheorganisatie die kwaliteit en vakmanschap waarborgt bij dakdekkers.
Vebidak Branchevereniging voor bitumineuze en kunststof dakbedekking met strenge eisen.

Bespaartips voor Dakvervanging

Wanneer je je dak moet vervangen, zijn er verschillende manieren om kosten te besparen en het project financieel haalbaar te maken. Hieronder vind je enkele handige bespaartips:

 • Informeer naar een bouwvergunning: Voordat je aan de dakvervanging begint, is het belangrijk om te controleren of je een bouwvergunning nodig hebt. In sommige gevallen kan het verkrijgen van een vergunning kosten met zich meebrengen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de vereisten en kosten voordat je begint.
 • Overleg met je buren: Als jouw woning een gemeenschappelijk dak heeft met je buren, kun je overwegen om het burenoverleg aan te gaan. Door de kosten van de dakvervanging te delen, kunnen beide partijen geld besparen. Bespreek de mogelijkheden en maak afspraken om de kosten te verdelen.
 • Maak gebruik van subsidies: In sommige gevallen zijn er subsidies beschikbaar voor dakbedekkingsprojecten. Informeer bij de lokale overheid of er subsidies zijn waar je gebruik van kunt maken. Dit kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren en de financiële last verlichten. Zorg ervoor dat je aan alle vereisten voldoet om in aanmerking te komen.
 • Kies voor een lokale dakdekker: Het kiezen van een lokale dakdekker kan helpen om voorrijkosten te vermijden. Lokale dakdekkers zijn bekend met de regio, hebben mogelijk al contacten met leveranciers en kunnen daardoor efficiënter werken. Dit kan resulteren in lagere kosten voor de dakvervanging.

Door deze bespaartips toe te passen, kun je de kosten van dakvervanging verlagen en het project binnen jouw budget realiseren. Vergeet niet om offertes te vergelijken, zodat je de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt. Een professionele lokale dakdekker kan je adviseren en begeleiden bij het vervangen van je dak.

Bespaartips voor dakvervanging Voordelen
Informeer naar een bouwvergunning – Mogelijke kostenbesparingen door het vermijden van boetes en vertragingen
– Voldoen aan alle wettelijke vereisten
– Meer gemoedsrust en zekerheid
Overleg met je buren – Kosten delen en financiële last verlichten
– Versterken van de relatie met je buren
– Efficiënte planning en uitvoering van het project
Maak gebruik van subsidies – Financiële ondersteuning voor de dakvervanging
– Lagere totale kosten voor het project
– Bevorderen van duurzame en energiezuinige oplossingen
Kies voor een lokale dakdekker – Geen of lagere voorrijkosten
– Snelle respons en efficiënte service
– Kennis van lokale bouweisen en materialen

Conclusie

Het vervangen van een plat dak is een belangrijke investering. Het is cruciaal om de juiste dakdekker te kiezen en rekening te houden met de verschillende kosten en mogelijkheden. Door meerdere offertes te vergelijken en te kiezen voor hoogwaardige materialen en isolatie, kun je zorgen voor een duurzaam en goed functionerend plat dak.

Een plat dak vervangen vereist expertise en vakmanschap. Het is daarom aan te raden om een professionele dakdekker in te schakelen die ervaring heeft met plat dak renovaties. Door te kiezen voor een ervaren dakdekker kun je er zeker van zijn dat het werk professioneel en efficiënt wordt uitgevoerd.

Daarnaast is het van groot belang om te investeren in hoogwaardige materialen en isolatie. Deze investering in kwaliteit zal zich op de lange termijn terugbetalen door een betere duurzaamheid en energie-efficiëntie van het dak. Het is ook verstandig om te kijken naar mogelijke subsidies of financiële regelingen die van toepassing kunnen zijn op de vervanging van je plat dak.

Al met al is het vervangen van een plat dak een investering die de moeite waard is. Door zorgvuldig te kiezen voor een professionele dakdekker, hoogwaardige materialen en isolatie, en eventueel gebruik te maken van beschikbare subsidies, kun je zorgen voor een duurzaam en goed functionerend plat dak dat jarenlang meegaat.

FAQ

Wat zijn de kosten voor het vervangen van een plat dak?

De gemiddelde kosten voor het vervangen van een plat dak liggen rond de €3000 voor een dak van 50 vierkante meter. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van het type dakbedekking, de keuze voor dakisolatie, de bereikbaarheid van het dak en eventuele vergunningen.

Welke materialen kunnen worden gebruikt bij het vervangen van een plat dak?

Bij het vervangen van een plat dak kunnen verschillende materialen worden gebruikt, zoals bitumen, EPDM of PVC dakbedekking. Het is belangrijk om rekening te houden met de prijzen en de levensduur van de dakbedekking bij het maken van een keuze.

Hoe kan ik besparen op de kosten van het vervangen van een plat dak?

Er zijn verschillende manieren om te besparen op de kosten van dakvervanging. Enkele tips zijn het informeren naar een bouwvergunning, overleggen met je buren om de kosten te delen, gebruik maken van subsidies en kiezen voor een lokale dakdekker om voorrijkosten te vermijden.

Hoe vind ik een betrouwbare dakdekker voor het vervangen van mijn platte dak?

Het is belangrijk om een professionele dakdekker te vinden voor het vervangen van je platte dak. Je kunt bijvoorbeeld letten op keurmerken zoals het KOMO certificaat, Dakmerk, NDA en Vebidak. Controleer ook de inschrijving van het dakdekkersbedrijf bij het keurmerk om zeker te zijn van de betrouwbaarheid.

Moet ik mijn plat dak laten isoleren bij het vervangen?

Het is aan te raden om je plat dak te isoleren bij het vervangen. Dakisolatie heeft vele voordelen, zoals het besparen van energie, het verbeteren van het binnenklimaat en het verlengen van de levensduur van het dak.

Kan ik subsidies krijgen voor het vervangen van een plat dak?

Ja, er zijn subsidies beschikbaar voor het vervangen van een plat dak. Informeer bij je gemeente of provincie naar de mogelijkheden en voorwaarden voor subsidies.