Schoorsteen Onderhoud & Veiligheid Tips

Het onderhoud van de schoorsteen is van essentieel belang voor de veiligheid van uw huis. Het is aanbevolen om jaarlijks een professioneel schoorsteenveegbedrijf, aangesloten bij de ASPB, in te schakelen om de schoorsteen te laten vegen. Daarnaast is het belangrijk om de haard regelmatig te onderhouden en schoon te maken. Het gebruik van schoon en droog hout is ook cruciaal om brandbare roetdeeltjes te verminderen. Het volgen van enkele basisregels bij het stoken kan helpen om brandgevaar te voorkomen. Mocht er toch een schoorsteenbrand ontstaan, is het belangrijk om snel en adequaat te handelen.

Belangrijke Punten:

 • Jaarlijks een professioneel schoorsteenveegbedrijf inschakelen
 • Regelmatig onderhoud en schoonmaak van de haard
 • Gebruik van schoon en droog hout
 • Volg basisregels bij het stoken
 • Snel en adequaat handelen bij een schoorsteenbrand

Het belang van regelmatig onderhoud

Het regelmatig onderhouden van de schoorsteen is van essentieel belang voor de veiligheid en goede werking ervan. Door jaarlijks een professioneel schoorsteenveegbedrijf in te schakelen voor een onderhoudsbeurt en schoonmaak, wordt de kans op problemen aanzienlijk verkleind.

Tijdens een onderhoudsbeurt worden verschillende aspecten van de schoorsteen gecontroleerd. Zo wordt onder andere gekeken naar de aansluiting van de rookgasafvoer om ervoor te zorgen dat er geen lekken of scheuren zijn. Ook wordt gecontroleerd of er voldoende vrije doorlaat is bij de luchttoevoer openingen, zodat de haard of kachel goed kan functioneren. Daarnaast wordt de staat van de verbrandingskamer gecheckt om te voorkomen dat er ophopingen van roet of andere vuiligheden zijn die de veiligheid kunnen beïnvloeden.

Naast het professionele onderhoud is het ook belangrijk om zelf regelmatig de haard of kachel schoon te maken, vooral aan het einde van het stookseizoen. Dit helpt om eventueel achtergebleven roet of vuil te verwijderen en zorgt ervoor dat de haard of kachel in optimale conditie blijft.

Het regelmatig onderhouden van de schoorsteen en haard is een verantwoordelijkheid die bijdraagt aan de veiligheid en het functioneren ervan. Door hier aandacht aan te besteden, kunt u met een gerust hart genieten van een warm en sfeervol huis.

Met regelmatig onderhoud en schoonmaak zorgt u ervoor dat de schoorsteen en de aansluitingen in goede staat zijn en blijven. Hierdoor minimaliseert u het risico op schoorsteenbrand, verbetert u de luchtkwaliteit in huis en verlengt u de levensduur van uw haard of kachel. Neem het belang van schoorsteenonderhoud serieus en schakel een professioneel schoorsteenveegbedrijf in om jaarlijks een onderhoudsbeurt en reiniging uit te laten voeren.

Het belang van schoon en droog hout

Het gebruik van schoon en droog hout is essentieel voor veilig en efficiënt stoken. Vochtig hout of hout met verfresten verbrandt minder goed en zorgt voor meer brandbare roetdeeltjes in de schoorsteen. Goed gedroogd hout heeft een vochtpercentage van minder dan 20%. Het is mogelijk om het vochtpercentage van houtblokken te meten met een vochtmeter, verkrijgbaar bij verschillende webshops.

 • Veiliger stoken: Brandbare roetdeeltjes worden verminderd.
 • Hogere efficiëntie: Schoon hout verbrandt beter en zorgt voor meer warmteafgifte.
 • Minder onderhoud: Een schonere schoorsteen betekent minder schoonmaakwerk.

Let bij het kiezen van hout voor uw haard of kachel op de volgende zaken:

 1. Kies voor schoon hout zonder verfresten.
 2. Gebruik goed gedroogd hout met een vochtpercentage van minder dan 20%.
 3. Controleer het hout met een vochtmeter om het vochtpercentage te meten.

Zorg ervoor dat u schoon en droog hout van goede kwaliteit gebruikt om de veiligheid van uw schoorsteen en de efficiëntie van uw kachel te waarborgen.

Schoon hout vs. vochtig hout

Schoon hout Vochtig hout
Brandgedrag Brandt goed en gelijkmatig Brandt slechter, veroorzaakt rook en brandgevaar
Brandbare roetdeeltjes Minder brandbare roetdeeltjes in de schoorsteen Meer brandbare roetdeeltjes in de schoorsteen
Efficiëntie Meer warmteafgifte Minder warmteafgifte
Onderhoud Minder schoonmaakwerk aan de schoorsteen Meer schoonmaakwerk aan de schoorsteen

Zoals te zien is in de tabel, heeft schoon hout verschillende voordelen ten opzichte van vochtig hout. Het zorgt voor betere verbranding, minder brandgevaar en een efficiëntere warmteafgifte. Daarnaast vergt schoon hout ook minder onderhoud aan de schoorsteen.

Tips om brandgevaar te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het gaat om brandgevaar. Volg deze eenvoudige spelregels bij het stoken van uw haard of kachel om brandincidenten te voorkomen. Hier zijn enkele tips van Brandweer Nederland:

 1. Gebruik altijd aanmaakhoutjes in plaats van spiritus of benzine om het vuur aan te wakkeren.
 2. Zorg ervoor dat er altijd een emmer zand naast de haard of kachel staat. Dit kan snel gebruikt worden om een kleine brand te doven.
 3. Let goed op de kleur van de rook die uit de schoorsteen komt. Witte rook duidt op een goede verbranding, terwijl donkere rook kan wijzen op een slechte verbranding. Neem in geval van twijfel contact op met een professional.

Door deze eenvoudige tips te volgen, verkleint u het risico op brandgevaar bij het stoken van uw haard of kachel. Voor meer informatie en tips kunt u terecht bij Brandweer Nederland.

schoorsteenbrand voorkomen

Tip Uitleg
Gebruik aanmaakhoutjes Vermijd het gebruik van spiritus of benzine, omdat deze brandbare vloeistoffen gevaarlijk kunnen zijn.
Emmer zand Zorg dat er altijd een emmer zand naast de haard of kachel staat, zodat u snel kunt blussen in geval van brand.
Let op de rookkleur Controleer de kleur van de rook die uit de schoorsteen komt. Witte rook duidt op een goede verbranding, terwijl donkere rook kan wijzen op een slechte verbranding.

Wat te doen bij een schoorsteenbrand

Wanneer er een loeiend geluid uit het schoorsteenkanaal komt, kan dit een teken zijn van een schoorsteenbrand. Het is belangrijk om snel en adequaat te handelen om verdere schade te voorkomen. Volg de onderstaande stappen:

 1. Doof het vuur met zand of zout. Gebruik geen water, omdat dit stoomvorming kan veroorzaken en de brand kan verspreiden.
 2. Sluit de schoorsteenklep en luchttoevoer om de toevoer van zuurstof naar de brandhaard af te snijden.
 3. Ventileer de ruimte door ramen en deuren open te zetten. Dit zorgt ervoor dat eventuele rook naar buiten kan ontsnappen.
 4. Verlaat het pand en breng anderen op de hoogte, zodat iedereen in veiligheid is.
 5. Bel direct 112 om de brandweer te waarschuwen en om professionele hulp in te schakelen.

Een schoorsteenbrand kan snel escaleren, dus het is cruciaal om snel te handelen en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg ervoor dat u weet waar de benodigde materialen, zoals zand of zout, zich bevinden en dat u in geval van nood direct kunt handelen.

“Een schoorsteenbrand kan zeer gevaarlijk zijn en onherstelbare schade aan uw woning veroorzaken. Daarom is het van vitaal belang om direct actie te ondernemen en professionele hulp in te schakelen.”

Waarschuwing voor malafide schoorsteenvegers

Helaas zijn er malafide schoorsteenvegers actief die zich voordoen als professionals, maar geen erkend lid zijn van de ASPB. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de signalen die kunnen duiden op een malafide schoorsteenveger. Zo kan een onjuist gebruik van het ASPB-logo of misbruik van de logo’s en namen van erkende ASPB-leden een indicatie zijn. Een ander signaal kan zijn dat zij rekenen per meter in plaats van een eerlijke prijs te hanteren. Het is daarom van groot belang om altijd te controleren of het schoorsteenvegerbedrijf een erkend lid is van de ASPB.

Om zeker te zijn van de betrouwbaarheid en vakmanschap van een schoorsteenveger, kunt u de officiële ASPB-website raadplegen. Hier vindt u een overzicht van alle erkende leden. Door te kiezen voor een ASPB-lid kunt u vertrouwen op hun vakmanschap en eerlijke tarieven. Zo voorkomt u onaangename verrassingen en zorgt u voor de veiligheid van uw schoorsteen.

Kenmerken van een malafide schoorsteenveger Aanbeveling
Onjuist gebruik van het ASPB-logo Controleer de officiële ASPB-website
Misbruik van logo’s en namen van erkende ASPB-leden Vraag naar referenties en controleer deze
Rekenen per meter in plaats van eerlijke tarieven Vergelijk tarieven van verschillende schoorsteenvegers

Het kiezen voor een erkend lid van de ASPB biedt u de zekerheid van vakmanschap en eerlijke tarieven. Neem geen risico met malafide schoorsteenvegers, maar kies voor een betrouwbare en professionele partner om de veiligheid van uw schoorsteen te waarborgen.

Voorkom onaangename verrassingen met een ASPB-lid

Het kiezen voor een ASPB-lid biedt vakmanschap en zekerheid voor de veiligheid van uw schoorsteen. ASPB-leden voldoen aan strenge normen voor vakmanschap en hanteren eerlijke en duidelijke tarieven. Hierdoor kunt u met gemoedsrust genieten van uw haard of kachel, wetende dat deze op een veilige en professionele manier is onderhouden. Controleer altijd of het gekozen schoorsteenvegerbedrijf een erkend lid is van de ASPB om eventuele onaangename verrassingen te voorkomen.

Voordelen van een ASPB-lid

 • Vakmanschap: Een ASPB-lid beschikt over de nodige kennis, ervaring en vaardigheden om uw schoorsteen op professionele wijze te onderhouden en te inspecteren.
 • Eerlijke tarieven: ASPB-leden hanteren transparante tarieven, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. U weet precies waar u aan toe bent en betaalt een eerlijke prijs voor de geleverde diensten.
 • Veiligheid: Door te kiezen voor een erkend lid van de ASPB bent u verzekerd van een veilig rookkanaal. Het regelmatig onderhouden van uw schoorsteen helpt brandgevaar en andere problemen te voorkomen.
 • Gemoedsrust: Met een erkend ASPB-lid kunt u met een gerust hart genieten van uw haard of kachel, wetende dat deze op de juiste manier is onderhouden en veilig gebruikt kan worden.

Vind een erkend ASPB-lid

Controleer altijd of het schoorsteenvegerbedrijf waar u voor kiest een erkend lid is van de ASPB. Op de officiële website van de ASPB kunt u een overzicht vinden van alle erkende leden. Zo weet u zeker dat u een betrouwbare en professionele schoorsteenveger inhuurt.

Voordelen van een ASPB-lid Waarom kiezen voor een erkend lid?
Vakmanschap Betrouwbare en professionele dienstverlening
Eerlijke tarieven Transparantie en geen verborgen kosten
Veiligheid Voorkomen van brandgevaar en andere problemen
Gemoedsrust Zorgeloos genieten van uw haard of kachel

Veilig en vertrouwd stoken

Veilig en vertrouwd stoken is essentieel om schoorsteenbrand te voorkomen en rookoverlast voor de omgeving en het milieu te minimaliseren. Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en nuttige stooktips.

Veelgestelde vragen

 1. Vraag: Hoe kan ik mijn woning veilig verwarmen zonder risico op schoorsteenbrand?
 2. Vraag: Wat kan ik doen om rookoverlast voor de omgeving te verminderen?
 3. Vraag: Hoe kan ik milieubewust stoken?

Antwoorden en stooktips

Antwoord:

Om uw woning veilig en zonder risico op schoorsteenbrand te verwarmen, is regelmatig onderhoud van de schoorsteen van groot belang. Laat uw schoorsteen jaarlijks vegen door een professioneel schoorsteenveegbedrijf om te voorkomen dat brandbaar materiaal zich ophoopt. Zorg ook voor goede ventilatie en gebruik alleen droog en schoon hout om brandgevaar te minimaliseren.

Om rookoverlast voor de omgeving te verminderen, is het raadzaam om te stoken met gedroogd hout dat weinig rook produceert. Daarnaast is het belangrijk om uw haard of kachel op de juiste manier te gebruiken en de luchttoevoer goed te regelen.

Om milieubewust te stoken, kunt u kiezen voor duurzame brandstoffen zoals houtpellets of houtblokken afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Daarnaast kunt u zuinig stoken door de juiste hoeveelheid hout te gebruiken en de haard of kachel efficiënt te laten branden.

Tabel: Vergelijking van brandstoffen

Brandstof Kenmerken Voordelen
Houtblokken Traditionele brandstof, lokaal verkrijgbaar Natuurlijke en hernieuwbare bron, sfeervol vuur
Houtpellets Geproduceerd van samengeperst houtafval Hoog rendement, weinig rook en as
Gas Schone verbranding, gemakkelijke bediening Directe warmte, geen opslag nodig
Elektriciteit Eenvoudig te gebruiken, geen rook of uitstoot Geen opslag of schoonmaak nodig

verwarmen

Wat is schoorsteenbrand precies?

Bij het stoken van hout komen er onverbrande deeltjes vrij die zich kunnen hechten aan de wand van het rookkanaal en een brandbare laag creëren, genaamd creosoot. Schoorsteenbrand ontstaat wanneer deze laag in brand vliegt bij een temperatuur van 500 graden Celsius. Een schoorsteenbrand kan leiden tot verstopping van de schoorsteen en in extreme gevallen tot koolmonoxidevergiftiging. Om dit te voorkomen, is regelmatig schoonmaken en controleren op scheuren cruciaal.

Gevolgen van schoorsteenbrand Preventieve maatregelen
– Verstopping van de schoorsteen
– Schade aan het rookkanaal
– Verhoogd risico op koolmonoxidevergiftiging
– Regelmatig schoonmaken van het rookkanaal
– Controleren op scheuren en beschadigingen
– Veilig en verantwoord stoken

Risico van creosoot

Het is belangrijk om te begrijpen dat creosoot een zeer brandbare substantie is die zich kan ophopen in het rookkanaal. Als deze laag in brand vliegt, kan dit resulteren in een gevaarlijke schoorsteenbrand. Regelmatig controleren en schoonmaken van de schoorsteen kan dit risico helpen verminderen.

Het is cruciaal om aandacht te besteden aan de temperatuur van het rookkanaal, aangezien schoorsteenbrand kan ontstaan bij een temperatuur van 500 graden Celsius. Door regelmatig de schoorsteen te laten schoonmaken en controleren op scheuren en beschadigingen, kan het risico op schoorsteenbrand aanzienlijk worden verminderd.

Voorkomen van koolmonoxidevergiftiging

Een schoorsteenbrand kan ook leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is een kleur- en reukloos gas dat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom is het van groot belang om de schoorsteen regelmatig te laten controleren en schoonmaken om verstoppingen en het risico op koolmonoxidevergiftiging te minimaliseren.

Door regelmatig onderhoud uit te laten voeren en aandacht te besteden aan het schoonmaken en controleren van de schoorsteen, kunnen de risico’s op schoorsteenbrand en koolmonoxidevergiftiging aanzienlijk worden verkleind. Investeer in de veiligheid van uw huis en laat uw schoorsteen regelmatig controleren en onderhouden.

Hoe herken je schoorsteenbrand en wat te doen?

Een schoorsteenbrand kan leiden tot ernstige schade en gevaarlijke situaties in uw woning. Het is daarom belangrijk om te weten hoe u een schoorsteenbrand kunt herkennen en welke stappen u moet nemen om snel en veilig te handelen.

Bulderend geluid en rookontwikkeling

Een van de eerste tekenen van een schoorsteenbrand is een bulderend geluid in het rookkanaal. Dit geluid kan luid en angstaanjagend zijn. Daarnaast zal er vaak rookontwikkeling zijn in de kamer waar de haard of kachel zich bevindt. De rook kan zich verspreiden en een sterke geur verspreiden.

Trek in het rookkanaal en luchttoevoer

Naast geluid en rook is er vaak ook een toename van de trek in het rookkanaal. U kunt dit merken aan een sterke luchtstroom die uit de schoorsteen komt. Daarnaast kan het zijn dat de luchttoevoeropening plotseling meer zuurstof aanzuigt dan normaal.

Herkenningspunten Acties
Bulderend geluid in het rookkanaal Luchttoevoer sluiten
Rookontwikkeling in de kamer Vuur doven met zand
Trek in het rookkanaal Direct 112 bellen

Als u een of meer van deze tekenen opmerkt, is het essentieel om snel te handelen om de situatie onder controle te krijgen.

“Bij het ontdekken van een schoorsteenbrand is het belangrijk om de luchttoevoer te sluiten, het vuur te doven met zand en direct 112 te bellen.”

Zodra u de luchttoevoer naar de haard of kachel hebt gesloten, kunt u het vuur doven door er zand overheen te gooien. Gebruik nooit water om de brand te blussen, omdat dit de situatie kan verergeren en stoomvorming kan veroorzaken.

Het is van groot belang om direct de hulp van de brandweer in te schakelen door 112 te bellen. Zij kunnen snel ter plaatse zijn en de nodige maatregelen nemen om de brand te blussen en verdere schade te voorkomen.

Ventileren na het doven van het vuur

Na het doven van het vuur en het inschakelen van hulpdiensten, is het belangrijk om de ruimte goed te ventileren. Open ramen en deuren om frisse lucht naar binnen te laten en eventuele rook of giftige gassen af te voeren.

Door deze stappen te volgen, kunt u de schade en gevolgen van een schoorsteenbrand minimaliseren en de veiligheid van uw huis en gezin waarborgen.

Overige redenen voor schoorsteenonderhoud

Naast het voorkomen van schoorsteenbrand is regelmatig onderhoud van groot belang om te voorkomen dat uw schoorsteen verstopt raakt. Verstoppingen kunnen optreden door verschillende oorzaken, zoals een vogelnest, specie of stenen die in het rookkanaal terecht komen.

Een verstopte schoorsteen kan leiden tot onvoldoende trek, waardoor rook kan terugslaan in de kamer. Deze rook bevat schadelijke stoffen, waaronder koolmonoxide, wat kan resulteren in koolmonoxidevergiftiging. Om dit gevaar te voorkomen, is het van groot belang om regelmatig uw schoorsteen te laten controleren, reinigen en eventuele verstoppingen te verwijderen.

Een andere preventieve maatregel die u kunt nemen, is het installeren van een koolmonoxidemelder in de buurt van de haard of kachel. Deze melder waarschuwt u bij verhoogde concentraties koolmonoxide en kan levens redden.

Het gebruik van een RVS rookkanaal kan ook bijdragen aan een veilige en goed functionerende schoorsteen. RVS rookkanalen zijn bestand tegen corrosie en hebben een gladde binnenkant, waardoor de kans op verstoppingen en ophoping van creosoot wordt verminderd.

Schoorsteenverstopping door vogelnest

Een veelvoorkomende oorzaak van een verstopte schoorsteen is een vogelnest. Vogels kunnen hun nesten bouwen in de schoorsteen, vooral tijdens de lente- en zomermaanden. Deze nesten kunnen de doorgang van rookgassen blokkeren, wat resulteert in verminderde trek en potentieel gevaarlijke situaties.

Oorzaak Gevolg
Vogelnest in schoorsteen Verstopping van rookkanaal, verminderde trek, risico op schoorsteenbrand

Schoorsteenverstopping door specie of stenen

Een andere oorzaak van een verstopte schoorsteen is specie of stenen die loslaten van de schoorsteenconstructie en in het rookkanaal terechtkomen. Dit kan gebeuren als gevolg van veroudering, slijtage of onjuiste constructie van de schoorsteen.

Oorzaak Gevolg
Loslatende specie of stenen Verstopping van rookkanaal, verminderde trek, risico op schoorsteenbrand

Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om uw schoorsteen regelmatig te laten controleren op mogelijke verstoppingen en deze tijdig te laten verwijderen. Een professioneel schoorsteenveegbedrijf kan u hierbij van dienst zijn en zorgen voor een veilige en goed functionerende schoorsteen.

Conclusie

Het is van groot belang om regelmatig onderhoud aan uw schoorsteen uit te voeren en veilig te stoken om schoorsteenbrand en andere problemen te voorkomen. Door het laten vegen en schoonmaken van uw schoorsteen door een professioneel schoorsteenveegbedrijf houdt u uw rookkanaal veilig en goed functionerend. Bovendien is het volgen van de adviezen en tips in dit artikel essentieel om uw schoorsteen in optimale conditie te houden en het risico op brandgevaar te minimaliseren.

Zorg ervoor dat u regelmatig onderhoud uitvoert aan uw schoorsteen en kies altijd voor een professioneel schoorsteenveegbedrijf dat gespecialiseerd is in schoorsteenonderhoud. Het laten vegen en schoonmaken van uw schoorsteen is een belangrijke preventieve maatregel om schoorsteenbrand te voorkomen. Daarnaast is het van cruciaal belang om veilige stooktechnieken toe te passen en schoon en droog hout te gebruiken. Door deze maatregelen te volgen, kunt u genieten van uw haard of kachel met gemoedsrust, wetende dat u de veiligheid van uw huis waarborgt.

Neem geen risico’s met betrekking tot uw schoorsteen. Kies altijd voor professioneel schoorsteenonderhoud en volg de richtlijnen voor veilig stoken. Het inschakelen van een erkend en ervaren schoorsteenveegbedrijf zorgt ervoor dat uw schoorsteen in optimale conditie blijft en dat u kunt genieten van een veilige en efficiënte verwarming. Vergeet niet dat de veiligheid van uw huis en gezin voorop staat, dus neem de nodige maatregelen om schoorsteenbrand en andere problemen te voorkomen.