Dakbedekking Tuinhuis Vervangen – Tips & Advies

Wanneer je dakbedekking op je tuinhuis versleten is of beschadigd raakt, is het belangrijk om deze te vervangen. In dit artikel vind je tips en advies over het vervangen van de dakbedekking van je tuinhuis. We bespreken verschillende materialen, technieken en onderhoud om ervoor te zorgen dat je een duurzaam resultaat bereikt.

Belangrijke punten om te onthouden:

 • EPDM dakbedekking is een uitstekende keuze vanwege de duurzaamheid en eenvoudige installatie.
 • Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor dakbedekking van tuinhuisjes, zoals shingles, dakpannen en leien.
 • Zorg ervoor dat je het dakoppervlakte goed voorbereidt en volg de juiste technieken bij het vervangen van de dakbedekking.
 • Onderhoud je dakbedekking regelmatig om een lange levensduur te garanderen.
 • Kies de beste dakbedekking voor jouw tuinhuis op basis van esthetiek, duurzaamheid en budget.

Waarom kiezen voor EPDM dakbedekking voor je tuinhuis?

EPDM dakbedekking is een uitstekende keuze voor het vervangen van de dakbedekking van je tuinhuis. Met zijn vele voordelen biedt EPDM een duurzame en langdurige oplossing voor een waterdicht dak. Hier zijn enkele redenen waarom je zou moeten kiezen voor EPDM dakbedekking:

 • Waterdicht: EPDM staat bekend om zijn uitstekende waterdichte eigenschappen. Het materiaal is bestand tegen regen, sneeuw en andere weersinvloeden, waardoor je tuinhuis droog blijft, ongeacht de weersomstandigheden.
 • Duurzaam: EPDM dakbedekking gaat minimaal 50 jaar mee, waardoor je niet om de paar jaar de dakbedekking hoeft te vervangen. Dit zorgt voor een kostenbesparende en langdurige oplossing.
 • Geschikt voor platte en licht hellende daken: EPDM kan worden gebruikt op zowel platte daken als licht hellende daken. Hierdoor is het een veelzijdige keuze voor verschillende soorten tuinhuisjes.
 • Op maat te bestellen: EPDM dakbedekking kan op maat worden besteld, waardoor het perfect past bij de afmetingen van jouw tuinhuis. Dit zorgt voor een nauwsluitende en professionele afwerking.
 • Eenvoudig zelf aan te brengen: EPDM dakbedekking is relatief eenvoudig zelf aan te brengen. Dit bespaart niet alleen kosten voor het inhuren van een professional, maar geeft je ook de voldoening van het zelf voltooien van het project.

Met al deze voordelen is het duidelijk waarom EPDM dakbedekking een populaire keuze is voor tuinhuisjes. Het biedt duurzaamheid, waterdichtheid en een eenvoudige installatie, waardoor het een uitstekende investering is voor jouw tuinhuis.

EPDM dakbedekking voor je tuinhuis

Verschillende soorten dakbedekking voor tuinhuisjes

Als je op zoek bent naar dakbedekking voor je tuinhuis, zijn er verschillende opties om uit te kiezen. Elke soort dakbedekking heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en toepassingen. Het is belangrijk om de juiste dakbedekking te kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en budget. Hieronder worden enkele veelvoorkomende soorten dakbedekking voor tuinhuisjes besproken:

Nokvorsten

Nokvorsten worden gebruikt om de nok (bovenste horizontale lijn) van het dak af te dichten. Ze zijn gemaakt van keramiek, beton of kunststof en worden vastgezet met speciale nokvorstbeugels. Nokvorsten bieden bescherming tegen vocht en zorgen voor een nette afwerking van het dak.

Beverstaartpannen

Beverstaartpannen zijn kleine, rechthoekige dakpannen die horizontaal op het dak worden geplaatst. Ze zijn gemaakt van keramiek of beton en zorgen voor een klassieke uitstraling. Beverstaartpannen hebben een goede waterafvoer en zijn relatief eenvoudig te plaatsen.

Kanaalplaten

Kanaalplaten zijn gemaakt van kunststof en worden vaak gebruikt voor lichtdoorlatende daken. Ze zijn lichtgewicht, sterk en bestand tegen UV-straling. Kanaalplaten laten diffuus licht door, waardoor je tuinhuis een aangename natuurlijke lichtinval krijgt.

Metalen dakpannen

Metalen dakpannen zijn gemaakt van staal of aluminium en hebben een dakpannenprofiel. Ze zijn duurzaam, onderhoudsarm en hebben een lange levensduur. Metalen dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen worden gebruikt voor zowel platte als hellende daken.

Dakpannen met sluiting

Dakpannen met sluiting, ook wel kruispannen genoemd, zijn rechthoekige dakpannen met een ‘haakse’ sluiting. Hierdoor sluiten ze goed op elkaar aan en zijn ze beter bestand tegen wind en regen. Dakpannen met sluiting zijn gemaakt van keramiek of beton en zorgen voor een traditionele uitstraling.

Vlakke dakpannen

Vlakke dakpannen hebben geen opstaande randen en liggen vlak op het dak. Ze zijn gemaakt van keramiek, beton of klei en geven je tuinhuis een strakke en moderne uitstraling. Vlakke dakpannen zijn eenvoudig te plaatsen en te onderhouden.

Trapeziumplaten

Trapeziumplaten zijn metalen platen met een trapeziumvormig profiel. Ze worden vaak gebruikt voor schuine daken en hebben een goede waterafvoer. Trapeziumplaten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en zijn eenvoudig te monteren.

Bitumen golfplaten

Bitumen golfplaten zijn gemaakt van bitumen en hebben een karakteristieke golfstructuur. Ze zijn duurzaam en bestand tegen weersinvloeden. Bitumen golfplaten worden vaak gebruikt voor schuine daken en zijn relatief eenvoudig te plaatsen.

Voordat je de dakbedekking voor je tuinhuis kiest, is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de esthetiek, het gewicht, de duurzaamheid en het budget. Elke soort dakbedekking heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is verstandig om advies in te winnen bij een professional voordat je een definitieve keuze maakt.

soorten dakbedekking tuinhuis

Dakbedekking voor platte daken en hellende daken van tuinhuisjes

De keuze voor dakbedekking hangt af van het type dak op je tuinhuis. Voor platte daken is EPDM dakbedekking een goede optie, terwijl shingles ook gebruikt kunnen worden. Bij hellende daken zijn dakpannen, onduvilla dakplaten, rieten dakbedekking en leien dakbedekking populaire keuzes. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede waterafvoer en rekening te houden met de esthetiek en duurzaamheid van de dakbedekking.

Type dakbedekking Geschikt voor Voor- en nadelen
EPDM dakbedekking Platte daken
 • Duurzaam en waterdicht
 • Gemakkelijk zelf aan te brengen
 • Kan op maat besteld worden
Shingles Platte daken
 • Geschikt voor zowel huizen als tuinhuisjes
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen
 • Redelijk eenvoudig te installeren
Dakpannen Hellende daken
 • Traditionele uitstraling
 • Duurzaam en bestand tegen extreme weersomstandigheden
 • Veel keuze in kleuren en modellen
Onduvilla dakplaten Hellende daken
 • Lichtgewicht en gemakkelijk te installeren
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
 • Minder traditionele uitstraling
Rieten dakbedekking Hellende daken
 • Elegante en natuurlijke uitstraling
 • Goede isolatie
 • Vereist wel regelmatig onderhoud
Leien dakbedekking Hellende daken
 • Strakke en moderne uitstraling
 • Duurzaam en bestand tegen verschillende weersomstandigheden
 • Verkrijgbaar in diverse kleuren en vormen

Tips voor het vervangen van dakbedekking tuinhuis

Als je zelf de dakbedekking van je tuinhuis wilt vervangen, zijn er een aantal belangrijke stappen waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je handige tips om het vervangingsproces soepel te laten verlopen:

Voorbereiding van het dakoppervlakte

Voordat je de nieuwe dakbedekking aanbrengt, is het essentieel om het dakoppervlakte grondig schoon te maken en te controleren op oneffenheden. Verwijder eventuele vuil, mos of losse delen van de oude dakbedekking. Zorg ervoor dat het oppervlak vlak en vrij van schade is om een goede hechting van de nieuwe dakbedekking te garanderen. Dit draagt bij aan de duurzaamheid en waterdichtheid van het tuinhuisdak.

Het verlijmen van de dakbedekking

Afhankelijk van het type dakbedekking dat je gebruikt, kan het nodig zijn om de dakbedekking te verlijmen. Volg nauwkeurig de instructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat de dakbedekking stevig op zijn plaats blijft en bestand is tegen weersinvloeden. Het verlijmen zorgt voor extra stevigheid en voorkomt dat de dakbedekking losraakt bij harde wind of regenval. Wees geduldig en zorgvuldig tijdens dit proces om de beste resultaten te behalen.

Hemelwaterafvoer installeren

Een goede hemelwaterafvoer is van essentieel belang om regenwater effectief af te voeren en te voorkomen dat het zich ophoopt op het dak van je tuinhuis. Installeer een geschikt systeem voor hemelwaterafvoer, zoals regenpijpen en goten, om te voorkomen dat water het dak binnendringt en schade veroorzaakt. Zorg ervoor dat het afvoersysteem goed is aangesloten en vrij is van verstoppingen om wateroverlast te voorkomen.

Afwerking van het dak

Om je dak een nette en professionele uitstraling te geven, is het belangrijk om de afwerking goed te verzorgen. Gebruik daktrimmen, ook wel dakranden genoemd, om de randen van het dak mooi af te werken. Daktrimmen bieden bescherming en voorkomen dat vocht onder de dakbedekking kan komen. Zorg ervoor dat de daktrimmen stevig en gelijkmatig worden bevestigd voor een strak resultaat.

Met deze tips ben je goed op weg om de dakbedekking van je tuinhuis zelf te vervangen. Door zorgvuldig te werken en rekening te houden met de genoemde aspecten, zorg je voor een duurzaam en waterdicht dak dat jarenlang meegaat.

Tips voor het vervangen van dakbedekking tuinhuis
Zorg dat het dakoppervlakte schoon en vlak is voordat je de nieuwe dakbedekking aanbrengt.
Volg de instructies van de fabrikant voor het verlijmen van de dakbedekking.
Installeer een hemelwaterafvoer om regenwater goed af te voeren.
Zorg voor een goede afwerking van het dak met daktrimmen.

Conclusie

Bij het vervangen van de dakbedekking van je tuinhuis is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Het type dak, de esthetiek en het budget spelen allemaal een rol bij het maken van de juiste keuze. Een populaire optie is EPDM dakbedekking vanwege de duurzaamheid en eenvoudige installatie.

Naast EPDM zijn er ook andere opties zoals shingles, dakpannen en leien. Het is essentieel om het dakoppervlak goed voor te bereiden en de juiste technieken toe te passen bij het vervangen van de dakbedekking. Volg de instructies nauwkeurig en zorg voor een veilige werkomgeving.

Met de juiste dakbedekking kun je genieten van een duurzaam en waterdicht tuinhuis. Denk goed na over je keuze, weeg de voor- en nadelen af en maak een weloverwogen beslissing. Kies voor een dakbedekking die past bij jouw tuinhuis en zorg ervoor dat je het dak regelmatig controleert en onderhoudt voor een langere levensduur.