Veilig Dakleer Aanbrengen Zonder Branden

Bij het plaatsen van dakleer denken veel mensen automatisch aan het branden van bitumen dakbanen op een plat dak. Er zijn echter alternatieve systemen beschikbaar die vlamvrij zijn. Deze vlamvrije systemen, zoals zelfklevende dakrollen en dakrollen die met lijm op het dak worden bevestigd, zijn 100% veilig en elimineren het risico op brand. In bepaalde situaties is het zelfs verplicht om een vlamvrij daksysteem te gebruiken, bijvoorbeeld bij bepaalde aanbestedingen van de overheid en bij gebouwen met een verhoogd brandrisico. Deze vlamvrije systemen bieden een veilige en duurzame oplossing voor dakbedekking zonder brandgevaar.

Belangrijkste punten

 • Dakleer zonder branden elimineert het risico op brand tijdens de plaatsing.
 • Vlamvrije systemen zoals zelfklevende dakrollen zijn veilig en duurzaam.
 • Sommige situaties vereisen het gebruik van vlamvrije daksystemen.
 • Zelfklevende dakmembranen en koudlijmsystemen zijn vlamvrije alternatieven.
 • Andere alternatieven voor bitumen dakleer zijn EPDM, PVC, TPO en APAX.

Wanneer is een vlamvrij daksysteem de beste optie?

Een vlamvrij daksysteem is de beste optie in situaties waarbij veiligheid een belangrijke overweging is. Zelfs ervaren dakdekkers kunnen moeilijk inschatten hoe groot het brandgevaar is bij het branden van dakleer. Daarom is het verstandig om in bepaalde situaties te kiezen voor een vlamvrij daksysteem.

Dit geldt met name bij de renovatie van een bestaand dak en bij werken aan zones van een dak met een hoger brandrisico. Denk hierbij aan gebieden met veel elektrische installaties of ontvlambare materialen. Ook in situaties waarin een vlamvrij daksysteem verplicht is, zoals bij bepaalde aanbestedingen van de overheid en bij gebouwen zoals ziekenhuizen, laboratoria en petrochemische installaties, is het verstandig om te kiezen voor een vlamvrije plaatsingsmethode.

Een professionele dakdekker kan u helpen bij het maken van de beste keuze voor uw dak, rekening houdend met de specifieke eisen van uw project en de veiligheid van het gebouw.

Een vlamvrij daksysteem biedt niet alleen veiligheid, maar ook gemoedsrust. Het elimineert het risico op brand tijdens de installatie, waardoor u zorgeloos kunt genieten van een duurzame en waterdichte dakbedekking.

Hier zijn enkele situaties waarin een vlamvrij daksysteem de beste optie is:

 • Bij renovatieprojecten van bestaande daken om het risico op brand en schade aan bestaande structuren te minimaliseren.
 • Bij werken aan zones van een dak met een hoger brandrisico, zoals gebieden met veel elektrische installaties of ontvlambare materialen.
 • Bij aanbestedingen van de overheid waar vlamvrije systemen verplicht zijn.
 • Bij gebouwen zoals ziekenhuizen, laboratoria en petrochemische installaties, waar het risico op brand zeer hoog is.

Een vlamvrij daksysteem kan ook de kosten van brandwerende maatregelen verminderen, zoals het aanbrengen van extra brandwerende coating of het installeren van brandblussystemen.

Vlamvrij Daksysteem Voordelen
Zelfklevende dakrollen Veilig, eenvoudig te installeren, duurzaam, geen brandgevaar tijdens plaatsing
Koudlijmsystemen Snel, veilig, geen brandgevaar, goede hechting
Mechanisch bevestigde dakrollen Veilig, gemakkelijk te verwijderen, goede waterdichte afdichting

Wanneer u overweegt om een vlamvrij daksysteem te kiezen, is het belangrijk om samen te werken met een professionele dakdekker die ervaring heeft met deze plaatsingsmethoden. Zij kunnen u adviseren over de beste optie voor uw specifieke situatie, rekening houdend met de veiligheid en duurzaamheid van uw dakbedekking.

Zelfklevende dakmembranen of koudlijm

Zelfklevende dakmembranen en koudlijmsystemen zijn vlamvrije alternatieven voor het branden van dakleer. Deze systemen bieden zowel veiligheid als snelheid bij de plaatsing van dakmembranen.

Bij koudlijmsystemen wordt het bitumen dakmembraan verlijmd op het dakoppervlak, waarbij verschillende lagen met lijm aan elkaar worden bevestigd. Zelfklevende dakrollen hebben zelfklevende eigenschappen, waardoor ze gemakkelijk op het dak kunnen worden aangebracht.

Deze vlamvrije systemen zijn rotvrij, scheur- en krimpvrij, hebben een hoge mate van elasticiteit en zijn UV-bestendig. Ze zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten en kunnen op verschillende ondergronden worden gebruikt.

zelfklevende dakmembranen

Voordeel Zelfklevende dakmembranen Koudlijmsystemen
Veiligheid Ja Ja
Snelheid Ja Ja
Rotvrij Ja Nvt
Scheur- en krimpvrij Ja Nvt
Elasticiteit Hoog Nvt
UV-bestendig Ja Nvt
Geschikt voor nieuwbouw Ja Ja
Geschikt voor renovatieprojecten Ja Ja
Geschikt voor verschillende ondergronden Ja Ja

Mechanisch bevestigde dakrollen

Een andere vlamvrije plaatsingsmethode is het gebruik van mechanisch bevestigde dakrollen. Bij deze methode wordt de dakbedekking vastgezet met behulp van schroeven en drukverdeelplaatjes. Dit biedt niet alleen extra veiligheid, maar heeft ook het voordeel dat bij een eventuele afbraak alle materialen van het dak gemakkelijk van elkaar kunnen worden gescheiden. Veel mechanisch bevestigde dakrollen zijn speciaal ontworpen voor deze plaatsingsmethode en hebben extra brede overlapmogelijkheden om een waterdichte afdichting te garanderen.

Voordelen van mechanisch bevestigde dakrollen:
Veiligheid
Gemakkelijke afbraak en scheiding van materialen
Waterdichte afdichting
Brede overlapmogelijkheden

Met mechanisch bevestigde dakrollen kunt u dus een veilige en duurzame dakbedekking realiseren. De schroeven en drukverdeelplaatjes zorgen voor een stevige bevestiging en voorkomen dat de dakrol losraakt. Bovendien is het bij een eventuele afbraak eenvoudig om de dakrollen te scheiden, waardoor de materialen kunnen worden gerecycled of op een andere manier worden hergebruikt.

Kortom, mechanisch bevestigde dakrollen bieden een betrouwbare en vlamvrije oplossing voor uw dakbedekkingssysteem.

EPDM, PVC, TPO en APAX: Alternatieven voor bitumen dakleer

Naast bitumen dakleer zijn er verschillende andere materialen die zonder branden op een plat dak kunnen worden aangebracht. Hieronder worden enkele van de populaire alternatieven besproken:

EPDM (dakrubber)

EPDM, ook wel dakrubber genoemd, is een veelgebruikt alternatief voor bitumen dakleer. Het kan veilig worden gelijmd op het dakoppervlak, waardoor er geen brandgevaar is tijdens de plaatsing. EPDM is een flexibel materiaal dat bestand is tegen extreme temperaturen, UV-straling en verschillende weersomstandigheden. Het is duurzaam, waterdicht en heeft een lange levensduur. Door de naadloze plaatsing van EPDM ontstaat er een betrouwbare en efficiënte dakbedekking.

PVC

PVC is een ander koud alternatief voor bitumen dakleer. Het kan zowel gelijmd als verlijmd worden op het dakoppervlak. PVC-dakbedekking is brandvrij en heeft uitstekende eigenschappen zoals waterdichtheid en UV-bestendigheid. Het is ook bestand tegen extreme weersomstandigheden en biedt een goede isolatie. PVC-dakbedekking kan in verschillende kleuren en patronen worden geleverd, waardoor er diverse ontwerpmogelijkheden zijn.

TPO

TPO is een thermoplastisch polyolefine dat steeds populairder wordt als alternatief voor bitumen dakleer. Het kan worden gelijmd op het dakoppervlak zonder dat er vuur aan te pas komt. TPO-dakbedekking heeft uitstekende eigenschappen zoals duurzaamheid, UV-bestendigheid en weerbestendigheid. Het is ook recyclebaar, wat het een milieuvriendelijke keuze maakt. TPO is verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren.

APAX

APAX is een geavanceerd synthetisch materiaal dat als alternatief voor bitumen dakleer kan worden gebruikt. Het kan worden verlijmd op het dakoppervlak, waardoor het een brandvrije optie is. APAX-dakbedekking biedt uitstekende weerstand tegen UV-straling, hoge temperaturen en barre weersomstandigheden. Het is duurzaam, waterdicht en heeft een lange levensduur. APAX is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.

Elk van deze alternatieven heeft zijn eigen specifieke voordelen en geschiktheid voor verschillende situaties. Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke eisen en behoeften van uw dak bij het kiezen van een alternatieve dakbedekking. Een professionele dakdekker kan u adviseren over de beste optie voor uw dak.

Alternatief Plaatsingsmethode Eigenschappen
EPDM Lijmen Brandvrij, flexibel, waterdicht, UV-bestendig
PVC Lijmen of verlijmen Brandvrij, waterdicht, UV-bestendig, isolerend
TPO Lijmen Brandvrij, duurzaam, UV-bestendig, weerbestendig
APAX Verlijmen Brandvrij, duurzaam, waterdicht, UV-bestendig

Alternatieven voor bitumen dakleer

Met deze alternatieven kunt u een veilige en duurzame dakbedekking realiseren zonder het gebruik van open vuur. Raadpleeg een professionele dakdekker voor meer informatie en advies over de beste optie voor uw dak.

Het aanbrengen van EPDM op bitumen dakleer

EPDM kan probleemloos op bitumen dakleer worden gelijmd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het bitumen dakleer droog is voordat u begint met het lijmen van de EPDM. Het is ook belangrijk om te controleren of het dakleer geen sporen van craquelé heeft, aangezien vochtig bitumen de hechting kan verminderen. Het is essentieel om te wachten tot het dakleer volledig droog is voordat u begint met het lijmen van de EPDM om een optimale hechting te garanderen. Bij nieuw bitumen dakleer kan het reageren op oliën in de EPDM leiden tot blaasvorming, dus het is belangrijk om dit te vermijden.


Stappen voor het aanbrengen van EPDM op bitumen dakleer:

 1. Zorg ervoor dat het bitumen dakleer volledig droog en schoon is.
 2. Controleer op craquelé of beschadigingen in het dakleer.
 3. Bereid de EPDM-rol voor door deze op maat te snijden, met een overlapping van ongeveer 10 cm aan alle zijden.
 4. Breng een laag EPDM-lijm aan op het dakleer. Zorg ervoor dat de lijmlaag gelijkmatig wordt aangebracht.
 5. Plaats de EPDM-rol op het dakleer en druk deze stevig aan. Zorg ervoor dat er geen luchtbellen of plooien ontstaan.
 6. Wrijf met een roller over de EPDM om een goede hechting te bevorderen.
 7. Controleer op eventuele blaasvorming en corrigeer indien nodig.
 8. Werk de randen van de EPDM af met daktrimmen of kit voor een waterdichte afwerking.

Door deze stappen te volgen, kunt u EPDM veilig en effectief aanbrengen op bitumen dakleer. Zorg ervoor dat u de juiste materialen en gereedschappen gebruikt en volg de instructies van de fabrikant voor de beste resultaten.


Referentie:

Hoe EPDM dakbedekking leggen. Geraadpleegd op [datum], van [URL].

Conclusie

Vlamvrij dakleer biedt een veiligere en duurzamere alternatieve plaatsingsmethode voor bitumen dakleer. Zelfklevende dakmembranen, koudlijmsystemen en mechanisch bevestigde dakrollen zijn vlamvrije opties die gemakkelijk te plaatsen zijn en veiligheid bieden. Deze vlamvrije systemen elimineren het risico op brandgevaar en zijn geschikt voor verschillende situaties waarin veiligheid een belangrijke overweging is.

Bovendien zijn er ook alternatieve materialen beschikbaar, zoals EPDM, PVC, TPO en APAX, die zonder branden op een plat dak kunnen worden aangebracht. Deze materialen hebben elk hun eigen voordelen en geschiktheid voor verschillende situaties. Bij het kiezen van de beste optie voor uw dak is het belangrijk om de specifieke eisen en behoeften van uw dak te evalueren.

Met vlamvrij dakleer en alternatieve plaatsingsmethoden kunt u een veilige en duurzame dakbedekking kiezen die past bij uw situatie. Neem contact op met een professionele dakdekker om advies te krijgen over de meest geschikte optie voor uw dakbedekking.